FOTO Cumătriile de la Șcheia. Pe imașul sătesc dintre Șcheia și Mihoveni a luat naștere o balastieră, în locul în care trebuia amenajat un lac de agrement

De mai bine de 10 ani, pe imașul aflat între localitățile Șcheia și Mihoveni a luat naștere o balastieră de dimensiuni considerabile. Societatea care desfășoară, în zona respectivă, activități de exploatare a resurselor minerale este SC Euro Est Group SRL Șcheia, firmă administrată de Dragoș Florin Croitoriu. Această societate exploatează minerale de pe imașul din Șcheia de aproximativ 12 ani.

În anul 2005, conform hărții cadastrale, parcela aflată în cadrul domeniului public era utilizată ca pășune sau imaș sătesc.

Dacă în primul mandat al primarului Vasile Andriciuc (2004 – 2008) parcela respectivă nu a suferit modificări majore, în cel de-al doilea mandat (2008 – 2012), pe zona vizată apare o porțiune de teren de circa 400 mp care primea o destinație nouă, necunoscută, dar care era conectată cu un drum secundar la clădirile învecinate.

În intervalul 2009 – 2010 apare pentru prima dată pe hărțile cadastrale un lac artifical cu o suprafață de circa 7.400 mp, alături de care se pot observa căi de acces bine conturate, fapt care demonstrează că această locație este des utilizată și traficată rutier.

Conform hărții cadastrale 2015 – 2017, activitatea a devenit prosperă și s-a extins, lacul mărindu-și suprafața de circa trei ori ajungând la circa 22.880 mp.

În prezent, această activitate a cuprins trei sferturi din imașul inițial, lacul mărindu-și suprafața de circa trei ori față de 2015 – 2017, ajungând la circa 64.300 mp.

Lacul de agrement transformat în stație de betoane

Conform Administrației Naționale „Apele Române”, la data de 15 februarie 2016, SC Euro Est Group SRL, prin administratorul Dragoș Florin Croitoriu, a dorit demararea unui proiect de interes local – dezvoltarea unui spațiu de relaxare dotat cu un lac de agrement, investiția propusă urmând a se desfășura în cadrul intravilanului satului Șcheia, comuna Șcheia, la o distanță de circa 260 de metri față de malul drept al râului Suceava.

Patronul de la Euro Est Group SRL a primit un aviz de gospodărire a apelor modificator asupra altui aviz cu doi ani înainte, privind un proiect denumit „Amenajare lac agrement”, situat în comuna Șcheia, județul Suceava.

Din informațiile cuprinse în acest aviz, aflăm faptul că în anul 2011, conform Avizului de gospodărire a apelor nr.77/24.11.2011, amenajarea lacului de agrement s-a efectuat inițial pentru o suprafață de 30.500 mp – CORP1, cu o adâncime de șase metri, lac alimentat cu apă prin infliltrații directe. Ulterior, trei ani mai târziu, printr-un alt Aviz de gospodărire a apelor nr. 70/29.08.2014, a fost amenajat un al doilea lac de agrement CORP2 cu o suprafață de 42.300 mp, cu o adâncime medie de trei metri. Asta înseamnă circa 310.000 mc de apă.

În luna decembrie 2015, SC Euro Est Group SRL Șcheia, reprezentată de administratorul Dragoș Florin Croitoriu, a depus o documentație tehnică către Sistemul de Gosporărire a Apelor Suceava, care o lună mai târziu, la data de 12 ianuarie 2016, a întocmit un proces verbal constatator și ulterior, la data de 12 februarie 2016, a emis un aviz de gospodărire a apelor privind „Amenajare lac agrement”.

Așadar, lacul de agrement era prevăzut să fie format din două corpuri, iar prin avizul modificator se solicita adâncirea celui de-al doilea corp, întrucât se depistase o permeabilitate la fondul lacului, ceea ce conducea la pierderea volumului de apă.

Trebuie menționat faptul că la sfârșitul anului 2015, SC Euro Est Group SRL Șcheia era proprietara parcelelor pe care a fost amenajat „lacul de agrement”.

Pe lângă activitatea de exploatare a zăcămintelor ancestrale, pentru că nu este vorba despre o balastieră amplasată pe cursul râului Suceava, ci este mai degrabă o exploatare a vechii albii milenare a râului. Practic, SC Euro Est Group SRL exploatează albia majoră a râului Suceava din vechime, care are cel puțin câte sute de ani.

În concluzie, firma specializată în construcții a pus stăpânire pe un teren – domeniu public – și a început să exploateze resurse minerale în loc să amenajeze o zonă de agrement.

Primăria comunei Șcheia nu a făcut nimic pentru ca trei sferturi din imașul sătesc să nu fie distrus. Gurile rele spun că Vasile Andriciuc nu a părut deranjat de această situație deoarece patronul de la SC Euro Est Group SRL, Dragoș Florin Croitoriu, îi este cumătru, grad de rudenie căpătat după ce acesta din urma l-a cununat pe fiul edilului din Șcheia.

SC Euro Est Group SRL este firma de casă a Primăriei Șcheia, în ultimii ani firma obținând contracte, pe bandă rulantă, cu una dintre cele mai bogate comune din România. 

Adauga comentariu