FOTO „Gogoașa” Primăriei Suceava privind accesorizarea celui mai periculos parc din George Enescu cu covor cauciucat a fost „glazurată” cu frunzele toamnei

Odată cu venirea toamnei, a crescut nivelul de siguranță în parcul despre care în luna iunie a acestui an spuneam că este cel mai periculos din cartierul George Enescu. Pe alocuri, pietrișul din parc este acoperit de frunzele căzute din copaci.

Așadar, natura încearcă să acopere covorul de pietriș pus de constructorii locului de joacă. Acest covor gri îi „curentează” pe copiii care cad și ascunde chiștoace de țigări, cioburi și alte măruntaie numai bune pentru a-i ajuta pe copii să se călească și să fie invulnerabili în privința microbilor, sau nu.

În cursul lunii iunie 2019, viceprimarul Sucevei, Marian Andronache, ne-a spus că Primăria urmează să înlocuiască pietrișul din parcuri cu suprafață cauciucată. Nimic de condamnat, deoarece acesta nu a spus și când se vor efectua aceste schimbări.

Până să facă Primăria Suceava ceva în privința asta, se pare că ia natura inițiativă înaintea ei.

Haz de necaz

Cetățenii, care locuiesc în apropierea locului de joacă, își arată ospitalitatea față de „musafirii” care se opresc în parc, aruncând, de la geamurile apartamentelor indiferent de ore, în parc cu pâine, mămăligă, mere și nu numai. Bineînțeles, copiii lăsați nesupravegheați se înfruptă din ce găsesc pe jos.

Pietrișul, ieftin și dezavantajos

Amintim câteva dezavantaje ale pietrișului din parc:

- Parcul este făcut în special pentru copiii mici. Copiii mici cad de nenumărate ori „din senin”. Durerea pe care o simte un copil când ajunge să cadă pe pietriș, evident este o durere destul de mare;

- Pe lângă faptul că este inevitabil să nu fie gălăgie în parc, iar gălăgia să răsune în casele riveranilor, mersul pe pietriș nu este în tocmai silențios, mai ales pe timp de noapte;

- Zi de zi, copiii de vârste fragede aruncă cu pietriș ușor în afara parcului, în timp ce adolescenții de 15 - 16 ani aruncă cu pietre unii după alții, de cele mai multe ori pietrele izbindu-se în geamurile blocurilor, în mașinile din parcare, sau în persoanele din zonă.

Joaca printre pericole

Respectivul parc este încercuit de un gard de sârmă verde, dar și de borduri. Atât gardul, cât și bordurile sunt periculoase pentru copii. Gardul de sârmă, are nenumărate țepușe care rănesc copiii, dar și bătrânii sau persoanele care merg sprijinindu-se de gard.

La inaugurarea sa, parcul avea doar două intrări, acum, după ce gardul a mai suferit câteva modificări într-un fel sau altul, sunt cel puțin șase intrări în parc.

Pe raza municipiului Suceava, nu prea se mai întâlnesc astfel de „țarcuri” pentru copii, mai exact încercuite cu gard.

Pe lângă gard, borduri și pietriș, mai există și alte probleme.

În urmă cu un an sau doi, cei responsabili de starea parcului, au venit cu o inovație la acest loc de joacă și au turnat două petice de beton, pe care au montat câțiva centimetri de covoraș de cauciuc. Cât de bună e această idee, nu e greu de văzut cu ochiul liber. Covorașele de cauciuc s-au descompus, iar momentan, sub unul dintre scrânciobe a rămas doar peticul de beton pe care copiii pot cădea în „siguranță”.

O altă ingeniozitate este modul în care a fost înconșurat un canal aflat în incinta parcului. Muncitorii au turnat niște beton în jurul capacului de canal, iar în respectivul beton au înfipt patru borduri. Scopul bordurilor probabil este acela de a nu se acoperi canalul cu „suprafața de contact din pietriș”, după cum se vede și această idee poate fi periculoasă pentru copii.

La final, vă prezentăm și groapa cu nisip, un adevărat loc de distracție pentru copii, un loc în care aceștia își pun imaginația la contribuție. Despre această groapă cu nisip, e suficient de spus faptul că dimineața pisicile își fac nevoile, iar în restul zilei copiii se joacă ca pe plajă.

Adauga comentariu