FOTO Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au descoperit zeci de cioate tăiate ilegal într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Râșca. Aceștia și-au murdărit pantofii după ce un echipaj de poliție a identificat un transport de lemne fără acte

Garda Forestieră Suceava a transmis un comunicat de presă privind câteva verificări pe care le-au desfășurat reprezentanții instituției pe raza Ocolului Silvic Râșca, după ce polițiștii din Vadu Moldovei au idenfiticat un transport ilegal de material lemnos la începutul acestei luni.

La data de 5 august 2021, polițiștii din Vadu Moldovei au identificat în trafic un ansamblu de utilaje ce transporta 53,14 metri cubi de lemn rotund rășinoase fără avize de însoțire.

„Ca urmare a verificărilor efectuate cu acest prilej de către specialiștii Gărzii Forestiere Suceava împreună cu delegați ai IPJ Suceava inclusiv lucrători ai Serviciului de Operațiuni Speciale, au aplicat următoarele sancțiuni:

  • au fost confiscate camionul, remorca precum și cei 53,14 m.c. lemn rotund rășinoase;
  • s-a întocmit dosar penal pentru transportul unei cantități mai mari de 10 m.c. material lemnos fără documente de proveniență, precum și pentru alte fapte de natură penală privind legislația rutieră;
  • în incinta punctului de lucru al societății unde a ajuns materialul lemnos societății se aflau încă 55,3 m.c. cherestea rășinoase fără proveniență legală, cantitate ce a fost confiscată ca sancțiune complementară a unei amenzi contravenționale în valoare de 6000 lei.

În vederea identificării sursei ilegale de lemn, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava împreună cu reprezentanți ai Secției Poliție Rurale nr. 1 Vadu Moldovei și delegați ai Ocolul Silvic Râșca, au procedat la efectuarea unei inspecții de fond în cantonul silvic Măgura din cadrul Ocolului Silvic Râșca.

Până la această dată au fost identificate următoarele abateri de la legislația silvică în vigoare:

  • deschiderea unor căi de acces neautorizate – drumuri pentru colectarea material lemnos;
  • un număr de 36 cioate provenite de la arbori tăiați ilegal, majoritatea dezrădăcinate, acoperite cu pământ, observându-se urme ale unui utilaj cu șenile și lamă, care a fost folosit pentru smulgerea arborilor și nivelarea solului în acele porțiuni;
  • până la data prezentului comunicat, s-a constatat un volum tăiat ilegal de 88,44 m.c., cu o valoare a prejudiciului de 59779 lei.

Facem precizarea că acțiunea de control va continua în perioada următoare, la finalizarea verificărilor Garda Forestieră Suceava urmând a comunica rezultatul acestora.

Garda Forestieră Suceava asigură permanent respectarea legislației din domeniul silvic și cinegetic, având toleranță zero față de orice abatere de la normele legale în vigoare”, a transmis Garda Forestieră Suceava.

Adauga comentariu