FOTO O stradă din Suceava va purta numele informatorului Securității ÎPS Pimen: „Cu binecuvântarea sa s-au construit 20 de biserici noi în Suceava, după Revoluție”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că o stradă din oraș, din zona Cetății de Scaun, va purta numele lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Am ajuns la un moment de recunoștință a comunității pentru tot ceea ce a făcut ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru implicarea în viața orașului nostru, pe linie de protecție socială, cămine de bătrâni și alte acțiuni de asistență socială. Cu binecuvântarea sa s-au construit 20 de biserici noi în Suceava, după Revoluție, astfel că o stradă din municipiul Suceava se va numi Pimen Suceveanul”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Strada Pimen Suceveanul va avea o lungime de 700 de metri și este situată în zona Cetății de Scaun, pe drumul care duce la Lisaura. Pe data de 25 august 2019, arhiepiscopul ÎPS Pimen urmează să împlinească vârsta de 90 de ani.

ÎPS Pimen este din ianuarie 1991 arhiepisop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta are un trecut interesant, fiind cunoscut ca şi informator al Securităţii, având numele de „Sidorovici” şi „Petru”.

Născut Vasile Zainea, Pimen s-a călugărit în anul 1951, la Mănăstirea Neamţ, unde a primi acest nume. Din 1964 şi până în 1974, el a fost muzeograf şi ghid turistic la Mănăstirea Putna, după care a devenit stareţ al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Apoi a îndeplinit câteva misiuni externe în Israel şi Statele Unite, iar în anul 1982 a fost numit episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, până a fi învestit la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Adauga comentariu