FOTO Primaria comunei Bilca și Ocolul Silvic Marginea pasează între ele o luncă din care s-au tăiat mai mulți copaci. Sătenilor le este frică de inundațiile la care vor fi predispuși

Localnicii de pe raza comunei Bilca se plâng de faptul că la începutul acestei săptămâni mai mulți arbori au fost tăiați de pe malul râului Suceava, din localitatea lor.

Aceștia sunt nemulțumiți deoarece consideră că odată cu tăierea copacilor numărul inundațiilor va crește.

Imediat ce au observat că sunt tăiați respectivii copaci, sătenii au cerut lămuriri unde au considerat că trebuie.

„Am sunat începând de la Ocolul Silvic Marginea, la Garda Forestieră, Ministrul Mediului, Ministrul Apelor, la București am sunat”, a spus un localnic.

Sătenii consideră că dacă într-adevăr acei copaci trebuie tăiați, ar trebui să se construiască un dig pentru a mai fi inundate curților lor.

Pentru clarificarea acestei situații, jurnaliștii cotidianului Ziar de Suceava au luat legătura cu primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu, dar și cu șeful Ocolului Silvic Marginea, Viluța Rotariu. La primul apel, primarul comunei a spus că nu știe nimic despre această tăiere a copacilor de pe malul râului Suceava.

„Pădurea noastră, îi pădure, că eu am o luncă și o adminitrează Ocolul Silvic Marginea, pe care noi plătim anual o sumă de bani. Ei sunt cei care fac pază, o îngrijesc, o copleșesc, o taie, o marchează. (...) Nu cunosc despre ce este vorba, credeți-mă”, a spus Zaharie Rusu, primarul comunei Bilca.

Viorel Chifan este singurul pădurar din comuna Bilca, care este responsabil de paza și administrarea pădurilor din zona menționată, iar șeful direct al acestuia este Cristian Teleagă.

După ce primarul comunei ne-a spus că întreaga pădure din localitatea sa este administrată de Ocolul Silvic Marginea, noi am cerut un punct de vedere și din partea Ocolului.

„Noi avem o partidă în exploatare acolo. (...) E partidă contractată, este conform amenajamentului silvic, e lucrare de îngrijire, sunt lucrări care trebuie numaidecât făcute. (...) Lucrările de îngrijire mă obligă legea, codul silvic mă obligă, legea, să le fac”, a spus șeful Ocolului Silvic Marginea.

Le-am transmis acestora motivul principal de nemulțumire al localnicilor, respectiv șansele ca numărul inundațiilor ajunse în curtea lor va crește.

„Suprafața e de 8 hectare, 8,4 hectare și se scoate puțin, 80 de metri. Nu are cum să îi ia apa. (...) Au mai fost inundații în luncă și atunci nu s-a tăiat nimic”, a spus Viluța Rotariu, șeful Ocolului Silvic Marginea.

Sătenii au spus că luni, 26 august 2019, au sunat prima dată la Ocolul Silvic Marginea pentru a cere informații despre acțiunea unor indivizi care aveau drujbe în mâini și intenționau să taie respectivii copacii. După apelul efectuat către Ocolul Silvic Marginea, persoanele care aveau în țintă tăierea copacilor și-au strâns lucrurile și au fugit.

„A sunat cineva într-adevăr luni. Partida asta despre care vorbesc eu nu era începută. S-ar putea să fie în altă zonă, să nu fie o luncă a Primăriei încât au fugit oamenii, că partida noastră nu era începută. A mers personalul (Ocolului Silvic Marginea) și a verificat în teren, la noi nu era începută partida, partida s-a început marți. (...) Luni, într-adevăr a mers personalul nostru de la Ocol pe acolo prin zonă. Deci, la noi nu era nicio tăiere la stat, la Ocol. S-ar putea să fi fost tăiere, că acolo mai este un trup de pădure, o luncă a Primăriei care nu e inclusă în fondul forestier. E pur și simplu o luncă cum sunt lunci la toate Primăriile, pe lângă apă. Să nu fi fost acolo careva care a tăiat și când i-au văzut pe ăștia de la Silvic s-au temut și au plecat”, ne-a spus Viluța Rotariu.

Conform spuselor șefului Ocolului Silvic Marginea, persoana care i-a sunat luni, a revenit cu apeluri către Ocol și în zilele următoare, când ar fi menționat faptul că personalul acestora a ajuns la fața locului și a stat vreo trei ore prin zona respectivă.

„Nu era nimeni la noi în pădure, deci în fondul forestier de stat. (...) Mai este un trup de pădure care este o luncă a Primăriei. Să nu fi fost oameni care să fi tăiat de acolo din luncă și când au văzut pe cineva de la Silvic să fi fugit. Dar aia nu e a noastră, deci noi n-am avut luni tăieri”, ne-a spus șeful Ocolului Silvic Marginea.

După ce am ascultat spusele șefului Ocolului Silvic Marginea, Viluța Rotariu, am luat din nou legătura cu primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu, pentru a-l întreba despre lunca Primăriei menționată de reprezentantul Ocolului Silvic. Dacă la primul apel primarul comunei Bilca a spus că nu știe la ce tăieri de copaci facem referire, până l-am sunat a doua oară s-a interesat și a găsit o postare pe Facebook în care era descrisă nemulțumirea localnicilor din comuna sa. 

Noi tot ce avem în regim silvic, 80,1 hectare sunt în administrarea Ocolului Silvic Marginea. (...) Eu acum las totul și o să mă duc să văd pe malul râului. (...) Dacă vrea Ocolul Silvic, nicio problemă în secunda următoare eu am plecat acolo dar vreau să știu unde este și unde sunt făcute fotografiile. E foarte ușor de a posta niște chestii. (...) Eu în cinci minute sunt acolo dacă aș ști unde este exact, îmi iau cu mine secretarul și mă duc să văd. Nu, chiar vreau să văd și eu ce s-a întâmplat, chiar sunt foarte curios, mai curios decât toți cei de pe Facebook care vorbesc”, ne-a spus primarul comunei Bilca.

De frica de a nu se răzbuna cineva pe localnicii nemulțumiți de respectivele tăieri, aceștia preferă să rămână sub anonimat. Primarul comunei Bilca ne-a spus că și-ar fi dorit ca sătenii să îl fi apelat pe el prima dată.

„Eu sunt primul care trebuie să stârpesc, nu oamenii. Eu sunt primul, edilul localității”, a spus Zaharie Rusu, primarul comunei Bilca.

 

Adauga comentariu