FOTO Simbolul dezvoltării orașului Fălticeni stă să se prăbușească. Autoritățile se chinuie de ani de zile să-l transforme într-un muzeu de artă religioasă

Clădirea fostului consulat austriac din Fălticeni continue să fie în paragină, după ce imobilul a fost abandonat de zeci de ani de zile atât de către autoritățile locale, cât și de cele județene. Edificiul are o vechime de un secol și jumătate și se află în proprietatea Consiliului Județean Suceava și administrat de către Muzeul Bucovinei.

Reprezentanții Muzeului Bucovinei au comandat un studiu de fezabilitate și așteaptă mai multe aprobări pentru a putea transforma fostul consulat austriac din Fălticeni într-un muzeu de artă religioasă. Birocrația și lipsa implicării au făcut ca una dintre cele mai importante clădiri din Fălticeni, un simbol al dezvoltării orașului, să fie o adevărată ruină.

Consulatul Austro-Ungar de la Fălticeni a fost construit în anul 1860 pe actuala stradă a Sucevei şi a funcţionat până în anul 1918, când a avut loc Marea Unire a Principatelor Române. În această perioadă, austro – ungarii au avut o influenţă mare asupra oraşului, urbea fălticeneană înregistrând cea mai mare dezvoltare din istorie.

Habsburgii au fost un adevărat catalizator pentru Fălticeni

După ridicare clădirii consulatului, în Fălticeni şi-au făcut apariţia străzile pavate, a fost realizată reţeaua de aducţiune a apei, s-au construit şcoli, închisori, poduri şi a luat fiinţă „paza incendiilor”, pompierii din ziua de astăzi. Habsburgii au reprezentat un catalizator pentru oraş, Fălticeniul înregistrând o dezvoltare accelerată la finele secolului XIX.

Nevoia de deplasare mai rapidă a dus la apariţia unor noi căi de comunicaţie, astfel că la data de 28 septembrie 1887 a fost inaugurată calea ferată ce lega Fălticeniul de Dolhasca, o localitate suceveană de la graniţa cu judeţele Neamţ şi Iaşi. Din anul 1896, la Fălticeni a ajuns şi telefonia, comunicare fiind din acel moment mult mai uşoară.

În anii în care la Fălticeni a funcţionat Consulatul austro – ungar, în oraş au fost construite Primăria, Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala primară nr. 2 sau Spitalul „Stamate”, clădiri cu o arhitectură maiestroasă ce au rezistat până în zilele noastre.

Înfiinţarea Consulatului Austro–Ungar la Fălticeni a reprezentat un moment important pentru istoria acestui oraş, habsburgii contribuind extrem de mult la progresul comunităţii urbane fălticenene.

După căderea comunismului, consulatul a fost transformat în cramă

După anul 1918, imobilul a fost preluat de Academia Română, iar în anii comunismului a fost atribuit staţiunii de cercetări pomicole. După `90, clădirea a fost preluată de asociaţia pomicolă din Fălticeni, iar din acea perioadă fostului consulat austriac i-a fost atribuit numele de Cramă, deoarece la subsol era amenajat un astfel de local.

Din anul 2004, imobilul de pe strada Sucevei a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, însă nu a mai fost pus în valoare în niciun fel, astfel că s-a degradat continuu, a intrat în paragină şi a devenit adăpost de noapte pentru oamenii străzii din Fălticeni şi câinii comunitari. Din februarie 2015, clădirea a trecut în posesia Primăriei din Fălticeni, fără ca autorităţile locale să reuşească într-un mod sau altul să-l reabiliteze.

La data de 12 februarie 2015, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a cerut Consilului Judeţean Suceava ca fostul consulat austriac să treacă în administrarea autorităţilor locale fălticenene pentru realizarea unor proiecte de investiţii din fonduri guvernamentale sau europene.

Astfel, la un aproape trei după ce Primăria municipiului Fălticeni a devenit proprietar al clădirii fostului Consulat Austro-Ungar, nimic nu s-a schimbat, existând tot mai multe voci care susţin că autorităţile locale doresc prăbuşirea acestui imobil şi nu reabilitarea lui. Ulterior, imobilul a ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava, însă nu pare că cei de la „judeţ” ar fi mult mai dornici să se implice prea mult în reabilitarea consulatului. 

Adauga comentariu