FOTO Statuia lui Ștefan cel Mare de la Cetate a fost reinaugurată și sfințită

Astăzi, începând cu ora 10.00, sute de oameni au luat parte la reinaugurarea și sfințirea statuii lui Ștefan cel Mare de la Cetate. La eveniment au luat parte primarul Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, consilieri locali, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, deputații Ioan Balan și Ștefan Alexandru Băișanu, liderul PNL Ludovic Orban și fostul ministru și lider al PDL Vasile Blaga.

Slujba de sfințire a statuii lui Ștefan cel Mare a fost oficiată de către ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Aș vrea să fac un apel la memoria sucevenilor prezenți aici. În august 2008, o placă de bronz de pe acest soclu s-a prăbușit pe acest paviment. A fost atunci ca un apel disperat al statuii către autorități și primarul de atunci. care prin votul sucevenilor este primar și astăzi, a reușit astăzi, 28 noiembrie 2018, după 10 ani, să redea comunității statuia domnitorului Ștefan cel Mare care acum pe acest soclu își reia rolul emblematic și definitoriu pentru profilul istoric al orașului Suceava. Este un prilej de bucurie pentru toți sucevenii, pentru că se întâmplă în anul centenar și aduce, dacă vreți, un plus de prestigiu orașului Suceava. Eu vreau să-l felicit pe domnul primar pentru că și-a îndeplinit datoria față de suceveni și ne-a redat statuia domnitorului”, a declarat prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi.

„Ne bucură faptul că astăzi este atâta lume aici și mulțumim că ați venit. Prezența dumneavoastră aici arată faptul că apreciem această unire a României cu Bucovina. Această unire a avut un rol foarte important în realizarea României Mari. (...) Președintele Academiei Române, academicianul Ioan – Aurel Pop, spunea că Ștefan cel Mare a refăcut Dacia, a fost domn al Moldovei, a fost domn al Țării Românești, a fost conte al Transilvaniei, deci el a încercat să refacă Dacia cu 100 de ani înainte de Mihai Viteazul. (...) La mulți ani, Bucovina! La mulți ani, România!”, a spus și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

„La mulți ani, Bucovină dragă! La mulți ani, bucovineni! La mulți ani, Românie dragă! La mulți ani, români! Nimic nu este mai emoționant astăzi decât să stai la poala statuii marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, să asculți un cor, să participi la slujbă și să comemorezi trecutul, istoria și faptele celor care acum 100 de ani au desăvârșit unirea Bucovinei cu țara. Vreau să-l felicit pe primarul Ion Lungu și Primăria municipiului Suceava, pentru că alături de Cetatea lui Ștefan reușim să punem în valoare statuia”, a precizat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

După discursuriele oficialităților, a urmat un concert cu cântece patriotice, iar pe final au fost înmânate plachetele Cetățenii Centenarului. Primarul Ion Lungu a ținut să precizeze că puteau fi mai mulți cetățeni premiați, dar a ales doar 28 să rămână în memorie. De la eveniment a lipsit marea solistă de muzică populară Sofia Vicoveanca.

Statuia lui Ștefan cel Mare a fost salvată în al XII – lea ceas

La începutul acestui an, după mai multe licitaţii ratate, Primăria municipiului Suceava a declarat asocierea formată din firmele SC Mateo Rustic SRL Ipoteşti, judeţul Suceava şi SC Exprosoft SRL Miroslava, judeţul Iaşi, câştigătoarea licitaţiei privind lucrările de reabilitare a statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, amplasată în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Proiectul se ridică la suma de 562.000 de lei, fără TVA şi ar trebui să fie finalizat în termen de 120 de zile. Lucrările au înceaput după data de 1 martie 2018, și trebuiau să fie finalizate până astăzi, 28 noiembrie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.

Lucrările de la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare au vizat reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor de bronz, refacerea placajului soclului cu plăci de travertin, refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit, montarea de bănci.

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din Suceava este un monument din bronz realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu, în anul 1977. Statuia se află în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi are o înălţime totală (inclusiv soclul) de 23 de metri, fiind cel mai mare monument de acest gen din ţară. Amplasarea statuii a fost făcută în aşa fel încât să poată fi văzută din orice punct central al municipiului Suceava. Din 1977 şi până în prezent statuia nu a fost renovată, astfel că aceasta s-a degradat ajungând aproape în paragină.

Adauga comentariu