FOTO Tradiția încondeierii ouălelor de Paște răspândită printre tinerii din Ciocănești

Tradiția încondeierii de Paște a ouălelor se transmite de la generație la generație. În comuna Ciocănești, din județul Suceava, se organizează de ani de zile evenimente de acest fel, pentru a se duce împărtăși astfel de obiceiuri tinerilor.

Profesorii îi învață pe cei mici, încă de la cele mai fragede vârste, tehnica de încondeiere a ouălelor de Paște, semnificația acestui obicei și de ce este importantă păstrarea tradițiilor.

„Dacă noi îi formăm pe copii așa cum trebuie, ei vor fi viitorii păstrători ai tradiției adevărate, al valorilor satelor românești, al nației române, pentru că de noi depinde să ne promovăm imaginea, să demonstrăm că suntem un popor cu valori”, a spus profesoara, Dorina Paicu.

Profesorii din Ciocănești promit să ducă mai departea tehnica încondeierii ouălelor, mai ales că localitatea care este și comună – muzeu este cunoscută în întreaga țară pentru casele cu motive tradiționale.

Simbolistica oului

Oul reprezintă mormântul lui Iisus Hristos, un înveliş care ascunde viaţa la interior şi care e deschis când ouăle sunt ciocnite. Credincioşii îşi însoţesc gestul ciocnirii ouălor cu mărturisirea celei mai importante afirmaţii a religiei creştine: „Hristos a înviat!”, confirmată de interlocutor prin formula „Adevarat a înviat!”.

Tradiția poporului român spune ca ouăle de Paște se înroșesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, în niciun caz în Vinerea Mare.

În Vinerea Mare credincioșii nu ar trebui sa facă treabă, ci doar să țină post negru pentru a avea spor și sănătate.

Se consideră faptul că persoanele care ciocnesc împreună ouăle se vor vedea pe cealaltă lume.

În ziua întâi de Paște ouăle se ciocnesc numai în vârf, iar în celelalte zile și cu partea cealaltă.

Adauga comentariu