FOTO Transport ilegal de lemne încheiat cu confiscarea unui camion de 30.000 de euro și a unei cantități de lemne în valoare de 13.000 de lei

Astăzi, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava cu privire la transporturi ilegale de materiale lemnoase pe drumurile  publice, a fost verificat pe raza localității Mălini un autovehicul încărcat cu lemne, pentru care nu a fost emis un aviz de însoțire din aplicația SUMAL 2.0.

Cu ocazia verificării încărcăturii de materiale lemnoase s-a constatat faptul că pentru mijlocul de transport a fost emis un aviz de însoțire la data de 16 martie 2022, pentru cantitatea de 11,296 mc lemn rotund rășinoase, aviz care a expirat în aceeași zi, la ora 16.22.

În urma inventarierii de către delegații Gărzii Forestiere Suceava a întregii cantități de lemne, s-a constatat faptul că volumul încărcat pe mijlocul de transport, pentru care nu s-au prezentat documente legale de proveniență nu corespunde cu fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 la data de 16 martie a.c., acesta însumând cantitatea de 22,291 mc lemn lucru esență rășinoase. 

Întrucât cantitatea de lemn lucru rășinoase găsită pe mijlocul de transport fără documente de proveniență este de 22,291 mc, în acest caz s-a constatat că au fost încălcate prevederile art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 respectiv „Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, fapta constituind infracţiune şi fiind sancţionată cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului. Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”.

Astfel, a fost întocmit dosar penal de către lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Cantitatea de material lemnos de 22,291 mc lemn lucru esență rășinoase, având o valoarea totală de 13.018 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Mălini, iar autoutilitara folosită la săvârșirea infracțiunii în valoare de peste 30.000 euro a fost indisponibilizată.

Se vor continua verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos.

„Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale”, a declarat Mihai Gășpărel, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava.

 

Adauga comentariu