FOTO VIDEO Țeparul care se dădea drept avocat nu este la prima ispravă. Acesta a mai făcut patru ani și șase luni de închisoare pentru înșelăciune

Escrocul care a țepuit mai multe persoane dându-se drept avocat și a fost reținut de polițiștii suceveni, este Ioan Traian Halip. 

Închisoare pentru „înșelăciune în formă continuată”

În trecut, mai exact în anul 2013, Ioan Traian Halip (62 de ani), din satul Voievodeasa, comuna Sucevița, a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune în formă continuată”.

Pe raza municipiului Rădăuți, Halip era cunoscut pentru șărlătăniile sale.

În anul 2005, procurorii din Rădăuți aveau probe în aproximativ 70 de cazuri, dintre care opt persoane au depus plângere.

Atunci, Ioan Traian Halip își desfășura escrocheriile folosindu-se de numele Fundației Umanitare „Ștefan cel Mare” din Voievodeasa - Sucevița. Halip a fost și este administratorul acestei fundații care este cu personalitate juridică și care are autorizație doar pentru acte caritabile. În trecut, falsul avocat a cerut Ministerului de Justiție obținerea autorizației pentru asistență juridică, dar nu i-au fost acceptate.

Suceveanul păcălise până în anul 2013 sute de persoane, dându-se avocat adevărat și menționând că are puterea, calitatea și influența necesară pentru a rezolva cazurile persoanelor pe care le înșela. Acesta tăia „clienților” săi chitanțe, neînregistrare în contabilitate, iar încet încet și-a creeat o imagine de justițiar.

Țeparul era mai mereu în sălile de judecată și constant se înscria în audiență la șefii județului, prim procurori sau președinți de instanță. De-a lungul timpului, acesta a scris mai multe reclamații împotriva polițiștilor, judecătorilor, procurorilor, care erau acuzați de corupție sau de alte infracțiuni.

Ioan Traian Halip a instigat la manifestări publice, dar fără prea mult succes.

Reținut din nou pentru înșelăciuni

La începutul acestei săptămâni, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au reunit mai multe dosare penale ce vizau plângeri penale formulate de către mai multe persoane față de Ioan Traian Halip cu privire la faptul că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019 au plătit către acesta diferite sume de bani, acestea fiind încasate sub pretextul că individul ar fi avocat și le-ar reprezenta în diverse cauze. 

Pentru mai multe informații despre ce au ridicat polițiștii în urma perchezițiilor și despre reținerea lui Ioan Traian Halip pentru 24 de ore, puteți da click aici.

sursa foto: Facebook/ Halip Traian

Adauga comentariu