FOTO/VIDEO Cimitirul din Rădăuți este singurul din țară prin care trec trenuri pline cu oameni

Singurul cimitir din România tăiat în două de calea ferată se află în municipiul Rădăuți. Calea ferată a fost pusă în funcțiune în anul 1889 de către autro – ungari, pentru ruta Dornești – Rădăuți – Brodina.

Cimitirul din Rădăuți, din județul Suceava, este singurul „loc de veci” din România prin care trece trenul. În Europa, mai există un singur astfel de cimitir, în Elveția. Administrația autro – ungară considera la jumătatea secolului al XIX – lea că transportul feroviar era mult mai important decât un cimitir.

Compania Lemberg – Czernowitz – Jassy Eisenbahn a contruit în 1869, prima cale ferată din Bucovina. Aceasta avea ruta Cernăuți – Suceava. Austro – ungarii au venit cu ideea să lege de respectiva cale ferată și celelalte orașe importante. Astfel, s-au întemeiat „Căile ferate locale ale Bucovinei” (Bukowinaer Lokalbahnen), apărând căile ferate între Dornești și Rădăuți, care se continuă apoi spre Putna și Nisipitu. Inginerii austrieci, din mai multe rute posibile pentru montarea șinelor de tren, au ales traseul prin centrul orașului și al cimitirului.

Deoarece, în Primul Război Mondial, armata austro – ungară a luptat cu armată rusă în zona Bucovinei, în cimitir odihnesc corpurile neînsuflețite ale soldaților români, ruși și austrieci căzuți pe front. Unul dintre cei mai celebri aviatori români, maiorul Vasile Niculescu, poreclit „Aviatorul Unirii”, se odihnește de asemenea în acest cimitir.

Există posibilitatea ca, în cazul unor înmormântări, cortegiul funerar va trebui să aștepte trecerea trenului deoarece calea ferată a fost pusă în funcțiune din nou.

 

sursa video: youtube.com

Adauga comentariu