Fratele unui polițist sucevean a fost condamnat pentru că a făcut trafic de cocaină în Portugalia. Individul a mai făcut pușcărie pentru că a înjunghiat un tânăr

Ionuț Cătălin Burțilă (37 de ani), din municipiul Fălticeni, a ajuns în arestul IPJ Suceava în baza unui mandat european de arest emis de autoritățile din Portugalia. Autoritățile portugheze l-au condamnat pe individ, în luna noiembrie a anului 2020, la cinci ani de închisoare fiind cercetat într-un dosar de „trafic ilicit de droguri și substanțe stupefiante”.

Se pare că, în anul 2007, inculpatul, în timp ce se afla în Portugalia, urma să primească un colet în care se aflau circa 2,5 kilograme de cocaină, ascunse în pungi de pesmet.

Săptămâna trecută, mai exact la data de 12 februarie 2021, în baza mandatului european emis de portughezi, Burțilă a fost săltat de polițiștii suceveni și reținut pentru 24 de ore în arestul IPJ Suceava. Pe urmă, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au emis un mandat de arestare provizoriu pentru 15 zile. În această perioadă suceveanul ar trebui să fie judecat și extrădat. 

Povestea cocainei din pungile de pesmet

În Monitorul de Suceava se arată faptul că, în mandatul prin care se cere extrădarea acestuia, pe 24 mai 2007, către suceveanul aflat în Portugalia a fost trimis un pachet din Costa Rica, la nivel declarativ acesta conținând cărți, documente și cadouri. Pachetul a fost ridicat de polițiștii portughezi, în baza unor suspiciuni venite probabil în cadrul unei anchete mai ample. După ce coletul care conținea mai multe bunuri a fost deschis, în interior au fost găsite trei pachete de pesmet, în care era disimulată cocaină. Au fost identificate în pungile cu pesmet trei pungi de cocaină, două de aproximativ un kilograme și una de aproximativ 500 de grame.

Pachetul era destinat suceveanul săltat acum și deja condamnat în Portugalia. Acestuia i s-a lăsat o înștiințare de către anchetatorii care erau deja bine intrați pe firul anchetei, iar ulterior s-a prezentat la un oficiu poștal, pentru a ridica pachetul. Acolo, suspectul a ”mirosit” că ceva nu este în regulă și a reușit să scape de polițiști. Ulterior, în baza anchetei care a urmat, Ionuț Cătălin Burțilă a fost pus sub acuzare pentru infracțiunile legate de trafic de stupefiante și condamnat definitiv.

La termenul din 19 februarie 2021 urmează ca magistrații de la Curtea de Apel să judece extrădarea efectivă a acestuia în Portugalia, în vederea executării pedepsei.

Suceveanul se bucură de prezumția de nevinovăție, cel puțin până când se va stabili cert de către autoritățile portugheze că este vorba de una și aceeași persoană.

Ani de pușcărie pentru că l-a înjunghiat pe individul care i-a bătut fratele polițist

Când Ionuț Cătălin Burțilă avea 28 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „tentativă de omor”.

Prin anul 2010, individul l-a înjunghiat de patru ori pe un tânăr de 20 de ani. Cu puțin timp înaintea înjunghierii, tânărul de 20 de ani l-a bătut pe Andrei Burțilă, agent de poliție (ajutor al șefului de post de la Drăgușeni), care este fratele lui Ionuț Cătălin Burțilă.

Se pare că, în seara de 7 spre 8 august 2010, Ionuț Cătălin Burțilă s-a accesorizat cu un cuțit și a amenințat mai multe persoane aflate în zona terasei „Thales” din Fălticeni. Pe urmă, bărbatul s-a urcat în mașină și a pornit căutarea agresorului fratelui său. După ce Burțilă l-a găsit pe Marius Ionuț Lucan l-a înjunghiat pe cel din urmă de patru ori. În urma agresiunii, victima a avut nevoie de 23 - 24 de zile de îngrijiri medicale. Atunci, medicii au considerat că viața lui Lucan a fost pusă în pericol, iar în aceste condiții agresorul a fost acuzat de tentativă de omor.

În anul 2012, Monitorul de Suceava arăta faptul că, iniţial, de pe pat de spital, tânărul înjunghiat povestea cum a fost atacat cu cuţitul de către inculpat. Ulterior acesta a revenit asupra declaraţiilor şi a susţinut că s-a tăiat singur. Aceeaşi variantă a susţinut-o şi tânărul acuzat de tentativă de omor. Probele adunate inţial şi declaraţiile martorilor au fost suficiente însă pentru ca Ionuţ Cătălin Burţilă să fie trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat.

Iniţial, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpat la şapte ani de închisoare. Curtea de Apel Suceava a redus pedeapsa la patru ani de închisoare, printr-o decizie emisă pe 25 ianuarie 2012. Recursul declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a făcut decât să păstreze sentinţa Curţii de Apel Suceava, astfel că Ionuţ Cătălin Burţilă a avut de executat patru ani de închisoare.

 

 

 

Adauga comentariu