Garda Forestieră Suceava a descoperit 58 de copaci tăiați ilegal în pădurea în care pădurarul Mircea Caunei a fugit de activistul de mediu Daniel Bodnar

Ieri, în urma unor verificări efectuate într-o pădure de pe raza comunei Sucevița, administrată de Ocolul Silvic Privat Bucovina, Garda Forestieră Suceava a descoperit faptul că 58 de copaci au fost tăiați ilegal, folosindu-se intrumente false de marcare. Lemnul rezultat în urma tăierii a fost furat.

În luna februarie a anului 2020, Ocolul Silvic Privat Bucovina a preluat de la Ocolul Silvic Marginea, cantonul silvic 13 Sucevița din care face parte UP 1 Sucevița, ce conține mai multe parcele.  Când parcelele au fost predate Ocolului Silvic Privat Bucovina nu existau arbori tăiați ilegal. În urma predării, can tonul silvic 13 Sucevița a fost gestionat de pădurarul din comuna Sucevița.

În perioada februarie 2020 - iulie 2020, în UP 1 Sucevița constituită pe o suprafață de 70,60 hectare pădure nu s-au efectuat exploatări forestiere. La data de 7 iulie 2020, Ocolul Silvic Privat Bucovina a eliberat Autorizația de Exploatare prin care s-a constituit partida de exploatare în vederea exploatării de către SC Orestian SRL. Pe baza autorizației eliberate, ar fi trebuit să fie tăiați 267 de arbori, volumul total fiind de 325 metri cubi de lemn.

În perioada 11 - 14 august 2020, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au efectuat un control parțial în partida 1637589. Cu această ocazie au descoperit mai multe cioate care aveau marcaje silvice false, materialul lemnos fiind tăiat și sustras ilegal.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, deoarece exista suspiciunea că marcajele sunt false, specialiștii au ridicat mai multe cioplaje pe care au fost aplicate marcaje în vederea tăierii arborilor. 

Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 7 iulie 2020 - 10 august 2020, în baza autorizației de exploatare, folosindu-se de instrumente false de marcare, SC Orestin SRL, a tăiat arborii pentru care i s-a emis autorizația, însă, suplimentar a mai tăiat ilegal și 58 de arbori de esență rășinoase, în volum total de 187 metri cubi. Prejudiciul produs este de 139.844 de lei, care depășește de 852,7 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă.

În urma tăierii, lemnul ar fi fost extras din pădure și însușit de către societatea menționată.

Polițiștii au fost sesizați de către Garda Forestieră Suceava, iar în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru „tăiere ilegală de arbori”, „furt de arbori”, „falsificarea instrumentelor oficiale” și „folosirea instrumentelor false de marcare”.

Pădurea în care reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au efectuat verificări este aceeași pădure în care la data de 10 august 2020, activistul de mediu Daniel Bodnar l-a surprins pe pădurarul Mircea Caunei fugind prin pădure încercând să ascundă mai multe obiecte. Atunci, în pădure se afla un camion încărcat cu lemne, despre care pădurarul nu a vrut să îi spună prea multe activistului de mediu. Pe urmă, Daniel Bodnar a sesizat autoritățile cu privire la suspiciunea că în acel loc se petrece o ilegalitate. Conform spuselor activistului de mediu, camionul, care ar fi fost blocat de autorități urmând ca la data de 11 august 2020 să fie verificat, ar fi dispărut de sub ochii autorităților în seara de 10 spre 11 august 2020.

Adauga comentariu