Garda Forestieră Suceava a descoperit nereguli în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Dealu Negru după ce jurnalistul Alex Nedea a venit de la București și le-a arătat copaci tăiați ilegal

În această dimineață, Garda Forestieră Suceava a transmis un comunicat de presă prin care informează despre faptul că până la urmă au fost descoperite niște nereguli în zona în care săptămâna trecută a fost bătut și umilit activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști. Această descoperire au făcut-o specialiștii ABIA după ce jurnalistul Alex Nedea de la Recorder s-a deplasat la fața locului și a luat la pas fondul forestier. Amintim faptul că aceeași specialiști susțineau că au efectuat verificări în zona respectivă și nu au găsit nereguli.

„Urmare a unei sesizări a jurnalistului  Alex Nedea - RECORDER, cu privire la fapte de încălcare a regimului silvic din două locații,din zona localităților Panaci și Dârmoxa, județul Suceava, în data de 23.09.2021, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județen Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai ocolului silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate.

În una din locatiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificata o partida de produse accidentale. Desi actul de punere in valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale, in teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi a căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale. Tot în cadrul aceleiași partizi a fost identificat și un arbore pe picior care desi era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiție.

Materialele lemnoase rezultate in urma taierilor, cu un volum total de 20,99 mc, au fost predate în custodia OS Dealu Negru.

Ca urmare a aspectelor constatate, Garda Forestiera Suceava va formula o sesizare penala cu privire la folosirea contrar dispozitiilor legale a dispozitivului de marcat și fals intelectual.

În alta locatie, pe raza comunei Panaci pe o pasune impadurita, proprietate privată aparținând unei persoane fizice au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea. Intrucat exista suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat se va proceda la verificarea documentatiei care a stat la baza punerii in valoare în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase.

Precizăm faptul că Garda Forestieră Suceava a demarat începând cu data de 21.09.2021 un control cu privire la suprafețele de fond forestier administrate de către ocolul silvic Dealu Negru pe raza județului Suceava, la această dată fiind în derulare verificările scriptice, urmând ca începând cu data de 28.09.2021 să înceapă și controalele de fond în teren, verificări la care vor participa și delegați ai Inspectoratului General al Poliției Române.

Garda Forestieră Suceava apreciază efortul  jurnalistilor de investigații  cu privire la protejarea pădurii și  asigură pe toți cei interesați de întreaga disponibilitate și celeritate în soluționarea oricăroraspecte privind respectarea cadrului legal din domeniul silvic”, a transmis Garda Forestieră Suceava.

Comunicatul de presă al Gărzii Forestiere Suceava a fost trimis reprezentanților mass-media după mai bine de o oră de când jurnalistul Alex Nedea a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că se află în județul Suceava și a descoperit nereguli în pădurile Ocolului Dealu Negru. 

„De când cei doi colegi jurnaliști au fost bătuți de silvicultori în pădurile Ocolului Dealu Negru, o întrebare nu mi-a dat pace: <Ce aveau oamenii aceia de ascuns în pădure?>. Am adunat probe și am intrat în pădurile lor ca să găsim răspunsul. Și l-am aflat rapid. O mostră o aveți în fotografia de mai jos făcută cu un molid perfect sănătos proaspăt tăiat cu un document emis de silvicultori pentru arbori uscați. În următoarele săptămâni vom continua documentarea (luându-ne toate măsurile de precauție necesare) și vă vom prezenta la Recorder ce se întâmplă la ocolul agresorilor. Băieți, puteți bate voi un jurnalist sau doi, dar nu puteți bate jurnalismul”, a spus Alex Nedea.


Întâlnire între premierul Florin Cîțu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar: „Am stabilit că SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit astfel încât să asigure eficiență și transparență totală”

Agresorii activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi jurnaliști au fost lăsați în libertate

Aceștia sunt cei patru sălbatici care l-au bătut și umilit pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar într-o pădure din Panaci

Garda Forestieră Suceava, după verificările făcute în pădurea în care au fost agresați Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști: „Nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică”

Ciolacu, președintele PSD, îl învinuiește pe Gheorghe Flutur pentru că Tiberiu Boșutar și cei doi jurnaliști și-au luat bătaie într-o pădure din Suceava

Gheorghe Flutur i-a convocat pe reprezentanții mai multor instituții din Suceava la o ședință pentru a discuta despre bătaia pe care au primit-o Tiberiu Boșutar și cei doi jurnaliști

Centrul pentru Jurnalism Independent cere autorităților statului să ancheteze cu celeritate atacul care i-a avut drept victime pe Tiberiu Boșutar și pe cei doi jurnaliști

Ministrul Mediului, reacție dură după ce activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți: „Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile”

Calvarul prin care au trecut Tiberiu Boșutar și cei doi jurnaliști într-o pădure din Suceava, povestit din ambulanță: „M-au dezbrăcat în pielea goală și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină”

Declarația unuia dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din județul Suceava. Tânărul lucra la un documentar despre „Mafia Lemnului”: „Când vezi 20 de oameni cum vin cu toporul spre tine crezi că aia e, că s-a terminat”

Punctul de vedere al IPJ Suceava cu privire la agresiunea împotriva activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi jurnaliști care se aflau cu el într-un fond forestier din zona Dornelor

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a fost bătut într-o pădure din Coșna

Garda Forestieră Suceava face o ancheta în fondul forestier unde activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți

sursa foto: Facebook/ Alex Nedea

Comentarii

Ilie

25.09.2021 17:06

Rușine, sunt defrișați munți întregi iar ei spun ca au confiscat 20,99 mc. Asta înseamnă că trăim intr-un stat mafiot! 

Adauga comentariu