Garda Forestieră Suceava, după verificările făcute în pădurea în care au fost agresați Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști: „Nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică”

Ca urmare a incidentelor petrecute în data de 16.09.2021, Garda Forestieră Suceava a făcut astăzi verificări privind respectarea regimului silvic pe raza OS Dealu Negru (structură privată de administrare).

Verificările au vizat suprafața de pădure în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi jurnaliști. Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (pădure proprietate privată) au fost constituite două partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare.

„În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni. Facem mențiunea că din datele ce le deținem prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice. Această solicitare viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut. Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați. Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea  pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră. De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate  menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibila încălcare a legislației din domeniul silvic”, a transmis Garda Forestieră Suceava.

Adauga comentariu