Garda Forestieră Suceava încearcă să demonstreze că nu hibernează? Aceștia au confiscat lemne în valoare de peste 85.000 de lei după ce au identificat patru transporturi fictive

În perioada 14 februarie 2022 - 18 februarie 2022, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava cu privire la transporturi fictive de materiale lemnoase pe drumurile publice, a demarat o acțiune de verificare împreună cu polițiștii din cadrul IPJ Suceava - Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol.

Astfel, au fost efectuate verificări asupra legalității transporturilor efectuate. Cu aceasată ocazie s-a constatat că primul operator economic, cu două puncte de lucru pe raza comunei Baia, a emis fictiv în data de 17 ianuarie 2022 și la data de 5 februarie 2022 un număr total de șase avize de însoțire în baza cărora a simulat patru transporturi de materiale lemnoase care totalizează un volum de 200,58 metri cubi bușteni rășinoase. La transporturile ”efectuate”, au fost utilizate ca mijloace de transport, autoutilitarele aparținând destinatarului materialelor lemnoase, punctul de descărcare fiind în Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii, în depozitul aparținând celui de-al doilea operator economic.

Acest fapt a fost demonstrat cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și a imaginilor înregistrate de camerele video fixe existente pe traseul înregistrat de cele patru transporturi.

S-a constatat faptul că, atât emitentul cât și destinatarul, la întocmirea avizelor de însoțire și la crearea transporturilor în aplicația SUMAL 2.0, pentru crearea senzației de legalitate, au utilizat fotografii neconforme cu realitatea, fiind încărcate fotografii ale altui mijloc de transport.

Kilometraj al altui mijloc de transport față de cel consemnat în avizul de însoțire

Kilometraj al mijlocului de transport consemnat în avizul de însoțire

Drept urmare, autoritățile au procedat la verificarea activității ambilor operatori economici care au ca obiect de activitate prelucrarea primară a lemnului și comercializarea materialelor lemnoase.

„În cazul operatorului economic care a expediat materialele lemnoase, în depozitele societății, neluând în considerare cele 4 transporturi fictive, s-a constatat un volum de 221,25 mc buștean rășinoase și 12,92 mc cherestea de rășinoase în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală. De asemenea, au fost identificate cazuri în care operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile de efectuare a fotografiilor necesare și obligatorii la începerea transporturilor de materiale lemnoase. În consecință, s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amenzi totalizând 23.000 lei și s-a dispus confiscarea un volum de 40,71 mc buștean rășinoase și 12,92 mc cherestea rășinoase cu o valoare totală de 19.562 lei.

În acest caz, pentru diferența de volum de 200,58 mc buștean de rășinoase aferent celor 4 transporturi fictive, întrucât faptele constatate pot constitui elementele constitutive ale unei infracțiuni, se va sesiza organele de cercetare penală competente.

În cazul operatorului economic destinatar al materialelor lemnoase, în depozitul societății, fără a fi luate în considerare cele 4 transporturi fictive, s-a constatat un volum de 334,7 mc buștean rășinoase în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală. Au mai fost constatate încălcări ale prevederilor legale privind obligația împrejmuirii depozitului de material lemnos, precum și cazuri în care operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile de efectuare a fotografiilor necesare și obligatorii la începerea transporturilor de materiale lemnoase. S-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amenzi totalizând 35.000 lei și s-a dispus confiscarea materialelor lemnoase în cauză cu o valoare totală de 66.940 lei”, a arătat Garda Forestieră Suceava printr-un comunicat de presă.

 

Adauga comentariu