Garda Forestieră Suceava se laudă că a „curățat” două gatere de lemnele obținute ilegal. Au fost confiscați peste 150 de metri cubi de lemne

Garda Forestieră Suceava a anunțat faptul că în baza datelor furnizate de SUMAL 2.0, corelate cu informațiile existe la nivelul instituției, în urma verificărilor desfășurate în perioada 1 - 4 aprilie 2022, reprezentanții Gărzii Forestiere au identificat la două firme intrări de material lemnos ”doar pe hârtie”. Aceasta situație a fost demonstrată cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și imaginile generate de camerele video fixe existente pe traseul respectivelor ”transporturi”. Firmele în cauză își desfășoară activitatea în zona Stulpicani-Vadu Negrilesei.

Mai exact, în cazul primului operator economic, s-a demonstrat faptul că au ”intrat” doar scriptic în depozitul societății cantitățile de lemn de foc rășinoase aferente unui ansamblu rutier alcătuit din camion și remorcă, fără ca transporturile să fi avut loc fizic. Fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 par a fi efectuate prin fotografierea ecranului unui alt telefon/tabletă pe care se afla altă fotografie, aspect ce a creat suspiciunea de ilegalități în ceea ce privește respectivul transport.

Fotografii înregistrate de către utilizator în SUMAL2.0 aferente transporturilor

În urma verificărilor a fost recalculat stocul scriptic al depozitului respectivei societăți, prin diminuarea cu cantitățile aferente celor două ”transporturi”. În acest fel, o parte din materialul lemnos existent în depozitul societății a rămas fără proveniență legală. Delegații Gărzii Forestiere Suceava au aplicat trei sancțiuni contravenționale cu o valoare de 18.000 lei și a fost confiscată cantitatea de 60 metri cubi lemn rotund rășinoase.

În cel de-al doilea caz, identic ca mod de lucru, în depozitul societății au ”intrat” două ”transporturi” de cherestea rășinoase.

Fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 sunt ”cu ușile închise”, aspect ce a creat de asemenea suspiciunea de ilegalități în ceea ce privește respectivul transport.

Fotografii înregistrate de către utilizator în SUMAL2.0, aferente transporturilor

În acest caz a fost identificată cantitatea de 96 metri cubi cherestea rășinoase fără proveniență legală care a fost confiscată, fiind aplicate două contravenții cu amendă în valoare totală de 18.000 lei.

„Putem concluziona că în ambele cazuri a fost <creată  proveniență> pentru materialul lemnos deținut ilegal. Valoarea amenzilor aplicate celor doi operatori economici totalizează 36.000 lei, iar a materialului lemnos confiscat 93.744 lei.

Garda Forestieră Suceava va continua verificările pe această linie, existând la nivelul instituției și alte informații similare, precum și verificări pentru identificarea <sursei> materialului lemnos identificat fără proveniență legală”, a transmis Garda Forestieră Suceava.

Adauga comentariu