Gheorghe Flutur vrea să afle care este numărul adevărat al persoanelor decedate în Spitalul Județean Suceava

Astăzi, la Palatul Administrativ din Suceava, Alexandru Moldovan, prefectul județului, a organizat o ședință de lucru. La această ședință au participat Ionel Oprea, Gheorghe Flutur, Corneliu Dediu, Liviu Trifina, Viorel Seredenciuc, Gheorghe Marin Niță, Sorin Hâncu, Irina Franciuc, Vasile Gafiuc, Ioan Bădeliță și Irina Vasilciuc.

În timpul acestei ședințe, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat informații cu privire la numărul persoanelor decedate în Spitalul Județean Suceava. Această solicitare a venit în urma informațiilor vehiculate în presă privind faptul că ar exista neconcordanțe între numărul persoanelor decedate din realitate și cel anunțat de autorități.

Despre acest lucru, secretarul de stat Ionel Oprea a spus că în momentul în care a venit el la conducere, numărul decedaților era înregistrat la morga spitalului, nu și în evidențele unității medicale.

„Azi, 28.04.2020, ora 9.00, la inițiativa prefectului județului Suceava, în sala Bucovina a Palatului Administrativ, a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții administrației publice județene și locale, și ai societății civile, respectiv: coordonatorul Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, domnul secretar de stat Ionel Oprea, președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, domnul Corneliu Dediu, director Crucea Roșie Română- filiala Suceava, domnul dr. Liviu Trifina, reprezentant al Asociației O.N.G.-urilor și mediului de afaceri, domnii Viorel Seredenciuc și Gheorghe Marin Niță, vicepreședinți ai Consiliului Județean Suceava, domnul doctor Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, doamna dr. Irina Franciuc președinte al Asociației Județene a Medicilor Generaliști Suceava, domnul Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, domnul consilier Ioan Bădeliță  și administratorul public al județului Suceava, doamna Irina Vasilciuc.

În debutul ședinței, prefectul județului Suceava a anunțat că în data de 27.04.2020 a fost emisă Hotărârea nr.12 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin care a fost înaintată, comandantului acțiunii, domnului secretar de stat Raed Arafat, propunerea de carantinare a Centrul de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică și asigurarea dispozitivelor de pază cu efective de jandarmi și poliție în jurul acestuia. Prefectul județului Suceava a precizat că, dacă autoritatea de sănătate publică va considera că este necesar, se va proceda la fel cu Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică (CRRN) din Costâna. De asemenea, prefectul județului Suceava a comunicat că, pentru asigurarea resurselor umane calificate necesare pentru îngrijirea beneficiarilor Centrului de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică, azi la ora 10.00, la sediul DSP Suceava s-a desfășurat o ședință la care au fost convocați medicii din rețeaua școlară în vederea implicării acestora în gestionarea acestui focar epidemiologic instituțional.

Măsurile aplicate, care au fost prezentate de prefectul județului Suceava au fost apreciate pozitiv de domnul secretar de stat Ionel Oprea, care a propus numirea unui coordonator medical infecționist, pentru asigurarea coordonării activității la nivelul acestui centru dar și pentru o informare operativă zilnică a autorităților județene. Domnul secretar de stat a precizat că pentru a avea o monitorizare eficientă a evoluției situației, echipa de coordonare să fie întărită cu un medic epidemiolog, care împreună cu medicul infecționist să asigure integrat atât supravegherea stării de sănătate a beneficiarilor cât și coordonarea personalului ce asigură îngrijirea beneficiarilor.

În cadrul ședinței domnul secretar de stat Ionel Oprea a ținut să menționeze progresele înregistrate la nivelul unității medicale, în special faptul că Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava este pregătit, din toate punctele de vedere să asigure asistență medicală de specialitate. Coordonatorul spitalului județean a precizat că, la acest moment Spitalul Județean Suceava are cea mai mare capacitate de ventilare din țară, secția ATI fiind pregătită cu 42 de paturi prevăzute cu ventilatoare.

Un aspect deosebit de important ce a fost prezentat în cadrul ședinței este cel referitor la faptul că, în acest moment în secția ATI sunt doar 7 persoane intubate ceea ce indică o diminuare crizei.

Conform celor prezentate de domnul secretar de stat, la acest moment situația în spital este stabilă, fiind asigurată resursa umană la 50% din capacitate, prin angajarea asistentelor, infirmierelor și îngrijitoarelor puse la dispoziție prin efortul comun societate civilă- administrație.

Domnul secretar de stat a comunicat că a dispus și realizat reorganizarea gestiunii de farmacie pentru vizualizarea stocurilor disponibile, fiecare medic având posibilitatea verificării, în timp real, a existenței medicamentelor necesare, în cazul lipsei, putând solicita, prin raport, achiziționarea acestora. De asemenea s-a dispus calcularea costului mediu per pacient în situații de criză, acesta fiind o informație importantă în fundamentarea necesarului de resurse financiare ce trebuie alocat.

Coordonatorul activității Spitalului Județean Suceava a remarcat, la modul laudativ, că personalul a ales, în mod democratic, meritocrația atunci când și-a votat liderii interimari care vor prelua managementul la plecarea conducerii militare.

Președintele Consiliului Județean a ținut să mulțumească echipei militare și a exprimat dorința de a exista continuitate de acțiune la unitatea medicală la același nivel de performanță.

Acesta a precizat că zilnic urmărește cu atenție evoluția progreselor la nivelul spitalului județean și, având în vedere că este necesar în continuare de personal auxiliar, se vor depune eforturi pentru a asigura suplimentarea acestuia cu infirmiere și îngrijitoare.

De asemenea, în contextul apariției în mass media a unor informații privind așa zisa ascundere a deceselor în Spitalul Județean Suceava, președintele Consiliululi Județean a solicitat clarificări asupra raportărilor efectuate privind numărul deceselor înregistrate. Astfel, domnul secretar de stat Ionel Oprea a precizat că, anterior preluării managementului spitalului de către conducerea militară, toate decesele erau înregistrate la morga spitalului dar nu și în evidențele unității medicale, existând neconcordanțe între cifrele prezentate în cele două sisteme de înregistrare.

Secretarul de stat Ionel Oprea a precizat că a dat dispoziție pentru a fi elaborat Ghidul de îngrijiri al bolnavului de COVID 19, document esențial în contextul actual ce va fi extrem de util atât personalului medical cât și voluntarilor.

În acest context, domnul Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, a solicitat ca acest ghid să fie implementat și la nivelul celor două centre, Sasca Mică și Costâna- dar și calculul privind costul mediu/ pacient în situație de criză. Președintele Consiliului Județean a mai precizat că joi, 30.04.2020, va avea loc ședința Consiliului Județean în care se vor aloca sumele necesare pentru a fi folosite ca stimulente pentru personalul medical și auxiliar din Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava.

Președintele Consiliului Județean, a propus să fie instituită Lista recunoștinței, dovadă a imensei solidarități a societății civile, care să cuprindă pe toți cei care în această criză, au sprijinit prin sponsorizări, donații sau alte forme de sprijin, Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, și care să rămână la loc de cinste, nu numai în spital dar și în inimile sucevenilor.

La finalul ședinței, prefectul județului Suceava a solicitat ca la următoarea ședință, ce va avea loc miercuri 29.04.2020, să fie prezentă și viitoarea conducere interimară a Spitalului Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava, care va prelua managementul de la echipa militară începând cu data de 01.05.2020, pentru a se discuta eventualele măsuri de sprijin ce pot fi oferite de administrația județeană dar și pentru a prezenta modalitățile prin care aceasta va continua implementarea măsurilor de gestionare eficientă a situației la nivelul unității medicale.”

Adauga comentariu