Greșeala lui Ludovic Orban e că nu a încheiat “parteneriatul” PNL cu Iohannis acum câteva luni

Una dintre cele mai mari greșeli ale lui Ludovic Orban este că anunțat încheierea parteneriatului cu Klaus Iohannis abia astăzi la finalul congresului, când el nu mai însemna nimic, când redevenise doar un simplu deputat și membru al PNL.

Dacă Ludovic Orban ar fi întors partidul împotriva lui Iohannis acum câteva luni, probabil că alta ar fi fost soarta sa astăzi.

Dușmanul PNL este Presedintele României, căci el vede acest partid doar ca pe un breloc politic.

PNL nu câștigă nimic din menținerea lui Cîțu la șefia partidului, nu câștigă nimic nici din menținerea lui ca premier și nu ar fi câștigat nimic nici dacă Ludovic Orban ar fi rămas președinte.

Problema Partidul Naţional Liberal este și problema PSD: o dorință enormă a șmecherilor liberali și a smardoilor pedeliști de a NU reforma sub nicio formă partidul. PNL a arătat astăzi ca un PDL din anul 2008, aveam parcă un deja vu, atât doar că pe scenă nu mai erau Blaga și Monica Macovei, Elena Udrea sau Traian Băsescu.

Este îngrețoșător tupeul liberalilor de a face un congres cu 5000 de participanți, sfidând românii aflați sub restricții, arătând că, dacă ei iau puterea, pot să facă ce vor.

Dintr-un punct de vedere, pare trist să-l vezi pe Ludovic Orban plecând cu capul plecat de la congres, dar să nu uităm că și-a băgat singur Cîțul în casă, Florin a fost alegerea lui ca premier. Și știți vorba aia: pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești? E reală.

Ajuns la Palatul Victoria, Cîțu a întors partidul împotriva președintelui, așa cum Dăncilă a reușit să întoarcă partidul împotriva lui Dragnea, deși la Dancilă nu a fost cu intenții malefice.

Florin Cîțu este un personaj care mă inspiră mereu să deschid cărțile scrise de Freud, mi se pare cinic, puțin dezaxat, cu privirea aia translucidă, de un egoism feroce. Discursul său de astăzi a fost penibil, precar în idei, Cîțu semăna cu  un tocilar care ajunge pentru prima oară în bordel și, în loc să aibă erecție, se apucă și le povestește curvelor liberale din sală câte mașinuțe și tancuri de jucărie are el acasă.

Discursul lui Ludovic Orban, al doilea, a fost extraordinar, un discurs plin de emoție, necitit de pe foi, care arată că este un mare om politic. Însă este un mare om politic ars și nu cred că va mai apuca vreodată ziua în care se va întoarce la timona partidului, degeaba strigi discursuri de manual pentru istoria României, dacă o faci doar atunci când ești pus cu spatele la zid și știi c-o să pierzi partidul.

O fi Florin Cîțu un cinic care a luat o grămadă de decizii fără consultarea colegilor săi de partid din conducere, dar stați liniștiți că nici Ludovic Orban nu a fost mai breaz în trecutul recent, a acționat discreționar de foarte multe ori enervând partidul.

Rareș Bogdan a reușit un discurs infinit mai bun decât Florin Cîțu, practic l-a salvat din penibil pe premier, doar că Rareș Bogdan și-a pierdut magia de acum doi ani, nu mai farmecă pe nimeni, s-a “brenduit “ ca fiind un papagal, un povestitor și un ipocrit. Ce repede a decăzut de pe postul de icoană a liberalismului, din omul providențial care poate reforma PNL, într-un Agamiță Dandanache, care lăcrimează ca un Vadim prost.

Revenirea hipsterilor useristoplusiști la guvernare depinde acum de soarta alegerilor din acest partid. Dacă Dan Barna va rămâne președinte și va recupera mia de voturi, atunci USR Plus va intra într-o opoziție activă și dură.

Dacă Cioloș în schimb va câștiga, atunci puteți fi siguri că USR PLUS va intra cu toată forța la guvernare, fiindcă mandatul lui Cioloș este sa acapareze ministerele importante și bănoase din Guvern și să-și crească forța și expunerea pentru bătălia politică din 2024. Oamenii lui Cioloș din partid sunt cu totul un alt aluat decât istericii lui Barna, sunt mult mai pragmatici si mai doritori să se înfigă la ciolan, căci soldații PLUS sunt total nefiltrați din punctul de vedere al moralității sau trecutului lor

M-a marcat încă ceva astăzi privindu-i pe Rareș Bogdan, Florin Cîțu, Klaus Iohannis, Gheorghe Flutur, oamenii ăștia efectiv nu-și dau seama cât de tare îi detestă acum românii, ăștia trăiesc într-un soi de spectru autist politic în care își imaginează că au injectate în creiere misiuni providențiale date de Dumnezeu pentru a conduce țara .

Ati văzut la Iohannis zâmbetul tâmp-relaxat de azi? Ne arată că îl doare în cot de poporul său, îl doare în cot și de țară.

Pericolul cel mai mare pentru noi este că, dacă nu se întâmpla ceva în următoarele luni, Ioannis va dobândi puterea totală în România. Iar asta e foarte periculos.

Din păcate, tot ce ar putea să se întâmple depinde tot de statul paralel sau de procurorii servili și, din păcate, o reechilibrare a puterilor înseamnă tot intervenția cătușelor în jocul politic.

Viitorul nu sună bine pentru PNL, revin la prima idee. În dreptul lui Ludovic Orban stau aproape 2000 de voturi, dar mai important este faptul că, lângă el, stau foarte mulți senatori și deputați care nu se simt confortabil cu Florin Cîțu și care vor încerca alături de Orban să pună tălpi Guvernului și funcționării parlamentare a PNL.

Mâine, duminica, în ziua a doua a Congresului, n-are sens să urmăriți decât un om: Rares Bogdan care își joacă supraviețuirea politică. Dacă în noaptea asta se negociază posturi pentru ca susținătorii lui Orban să nu rupă partidul, Rareș e pa.

Adauga comentariu