Hoțul care a reușit să scape sistematic de filajul polițiștilor suceveni de la „Operațiuni Speciale” și-a aflat pedeapsa finală

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul Sergiu – Nicolae Lahman (21 de ani), din municipiul Suceava a fost condamnat la patru ani și trei luni de închisoare cu executare pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat. În același dosar a mai fost condamnat și inculpatul Mihai – Vlăduț Ciornei (22 de ani), din comuna Marginea, la un patru ani, șase luni și 20 de zile de închisoare pentru că i-a fost complice lui Lahman. Ciornei avea o tâlhărie mai veche comisă în județul Cluj, de aceea pedeapsa este mai mare decât cea a complicelui său.

Trebuie menționat faptul că sentința judecătorilor suceveni este definitivă.

Procesul intentat lui Sergiu Nicolae Lahman, suceveanul care a prădat mai mulți oameni de afaceri din județul Botoșani, în vara anului 2020, dar și ancheta inițiată de polițiști, a scos la iveală mai multe aspecte incredibile. Suspectul a dat spargerile chiar în timp ce era supravegheat de Brigada de Operațiuni Speciale Suceava, el fiind bănuit de comiterea mai multor furturi și în județul Suceava.

Paradoxal, în data de 17 iunie 2020, când a dat primul atac, Sergiu Nicolae lahman a fost filat de polițiștii suceveni chiar până la poarta victimei, însă investigatorii au renunțat la supravegherea tehnică pentru că suspectul bănuia că era urmărit și a apelat la o serie de tertipuri pentru a vedea dacă polițiștii sunt pe urmele lui.

Cum a scăpat Sergiu Nicola Lahman de polițiștii care îl filau

Astfel, potrivit informațiilor din rechizitoriu, Sergiu Nicolae Lahman fusese reperat de polițiștii suceveni care îl filau într-o stație de autobuz, unde s-a întâlnit cu complicele său, Mihai Vlăduț Ciornei, care a venit cu un Ford S Max de culoare gri și cu care plănuise primele atacuri. Cei doi au plecat spre Botoșani cu mașina, cu polițiștii pe urmele lor.

La ora 20.04 autoturismul a ajuns în stația Peco Cristal de pe raza satului Hudum, după care a întors către Suceava, ajungând la ora 20.12 în parcarea restaurantului de la Stâna Baisa. După ce a staționat patru minute, mașina și-a reluat deplasarea către Suceava. La ora 21.55, după ce autoturismul Ford S Max a staționat pe o străduță lăturalnică și-a schimbat direcția de deplasare, către Botoșani, după care a virat la dreapta în satul Mănăstirea Doamnei, unde a oprit lângă sediul de dezmembrări auto.

Din autoturism a coborât Sergiu Nicolae Lahman, care a mers pe jos încă aproximativ 150 de metri, până în zona unui imobil tip vilă. Ulterior, autoturismul Ford s-a pus în mișcare și, după ce l-a preluat pe Lahman, și-a continuat deplasarea spre Suceava pe DN 29 (E58) până în Dumbrăveni, unde șoferul a întors brusc și a mers din nou cu viteză mică până la Baisa, loc în care polițiștii au abandonat supraveghere din motive de conspirativitate, toate aceste opriri bruște și întoarceri fiind cunoscute de către polițiști ca măsuri de autoverificare luate de persoanele vizate. Altfel spus, de frică să nu fie observați, polițiștii au abandonat filajul. A fost momentul în care Lahman a trecut la atac.

Oameni de afaceri vizaţi de spargeri

După numai câteva minute de la momentul în care polițiștii au abandonat filajul, suceveanul a sărit gardul locuinței omului de afaceri Tonino Boldea și a luat mașinile la scotocit. Deși putea să fie prins oricând, hoțul nu s-a sinchisit deloc.

A doua zi, pe 18 iunie 2020, scena s-a repetat. Fără să știe de furtul din Mănăstirea Doamnei, polițiștii de la Operațiuni Speciale l-au filat pe Lahman prin municipiul Suceava până spre seară, când tânărul s-a întâlnit din nou cu prietenul său, a venit spre Botoșani și l-a prădat de această dată pe omul de afaceri Nicu Catană, care participa atunci la un eveniment în familie. Hoțul a stat ascuns pe sub gard, așteptând momentul prielnic să atace.

Când a văzut că invitații s-au retras la foișor, individul a escaladat gardul și a luat mașinile la rând. A intrat prin toate cele descuiate și a scotocit după obiecte de valoare și bani.

În schimb, în cazul atacului de la omul de afaceri Liviu Conțac, Sergiu Nicole Lahman ar fi venit cu un taxi din Suceava, fiind atras de locuința uriașă de sub poalele pădurii de la Baisa. A stat ascuns prin vegetație până când a văzut că cei din familie s-au culcat și au stins luminile. Era aproape de ora 4 dimineața, când, ignorând câinii de pază care l-au simțit, suceveanul s-a strecurat în casă pe o fereastră rămasă deschisă. A ajuns până în dormitorul familiei, după care a luat camerele la rând.

Trezit din somn de lătratul câinilor, Liviu Conțac a vrut să vadă ce se întâmplă și l-a surprins de Lahman care tocmai era pe unul dintre holuri. A urmat o luptă corp la corp, Lahman reușind să scape după ce a scos un spary iritant lacrimogen și a pulverizat spre cei din familie care încercau să-l imobilizeze. În acea bătălie el și-a pierdut masca chirurgicală cu care își acoperea fața, dar și o șosetă pe care o avea pe mâini pe post de mănușă. Acestea au fost ridicate și expertizate criminalistic, pe ele fiind găsite ADN-ul lui Lahman.

Polițiștii suceveni au aflat de spargeri abia după Lahman a fost identificat de anchetatorii din Botoșani

În momentul în care au început să adune informații din teren și imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în zonă, toate indiciile obținute de judiciariști au condus spre acel Ford și spre Lahman. Așa se face că polițiștii botoșăneni au solicitat sprijinul colegilor din Suceava, care le-au pus la dispoziție toate informațiile adunate în timpul filajului.

Abia atunci polițiștii suceveni au realizat că l-au filat până aproape de locuințele victimelor. Cert este că la aproximativ o lună și jumătate de la atacurile de la Botoșani, Sergiu Nicolae Lahman a fost reținut și arestat preventiv, după mai multe percheziții.

„În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că în noaptea de 17 spre 18 iunie 2020 acesta, ar fi pătruns, fără drept, pe proprietatea persoanei vătămate, un bărbat de 57 de ani, din comuna Curtești, prin escaladarea gardului ce împrejmuiește locuința și, profitând de faptul că autoturismele parcate în curte erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea ocazie cu care ar fi sustras bunuri și bani, creând un prejudiciu estimat la suma de 5.000 de lei. De asemenea, în noaptea de 18 spre 19 iunie a.c., tânărul de 20 de ani ar fi pătruns fără drept pe proprietatea persoanei vătămate, un bărbat de 55 de ani, prin escaladarea gardului ce împrejmuiește locuința sa, din comuna Mihai Eminescu și profitând de faptul că cele trei autoturisme aflate în curte erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea și ar fi sustras bunuri si documente, prejudiciul fiind estimat la suma de 11.500 de lei”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Adauga comentariu