Închisoare cu suspendare pentru un polițist rutier care a luat mită 50 de euro

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul George Alexandru Tauciuc la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În același dosar a mai fost condamnat și inculpatul Dorel Andoni pentru comiterea infracțiunii de dare de mită. Decizia magistraților suceveni este definitivă.

La sfârșitul anului 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului George Alexandru Tauciuc, agent de poliție, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de luare de mită și a inculpatului Dorin Andoni cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunii de dare de mită.

Anchetatorii au stabilit că, la data de 15 august 2017, la ora 14.15, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 despre faptul că pe raza unei localități rurale din apropierea municipiului Suceava, s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.

La data respectivă, în intervalul orar 14.00 – 22.00, agentul de poliție George Alexandru Tauciuc din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Rutier se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, fiind desemnat să soluţioneze sesizările privind producerea unor accidente de circulaţie soldate cu victime.

În consecinţă, la locul producerii accidentului menționat s-a deplasat un echipaj de poliție, compus din agentul de poliție, inculpatul din dosar împreună cu un alt coleg.

Din primele verificări a reieşit că, la data de 15 august 2017, în jurul orei 14.05, celălalt inculpat, Dorin Andoni, conducea autoturismul marca Audi, pe raza unei localități rurale din apropierea municipiului Suceava, și în urma manevrei de depășire a acroșat alt autovehicul, iar în urma impactului dintre vehicule a rezultat vătămarea corporală a unei persoane aflate în celălalt autovehicul, fiind întocmit dosar penal.

A doua zi după producerea accidentului, la data de 16 august 2017, aDorin Andoni se afla pe raza municipiului Suceava şi s-a deplasat la o vulcanizare. Acolo s-a întâlnit cu polițistul. Observându-l la vulcanizare pe agentul George Alexandru Tauciuc desemnat să instrumenteze dosarul penal în care era implicat, l-a abordat pe acesta.

La solicitarea lui Andoni, agentul de poliție l-a urmat pe acesta într-un loc mai retras, respectiv după colţul clădirii vulcanizării. În aceste împrejurări, inculpatul i-a strâns mâna în semn de salut inculpatului agent de poliție, odată cu strângerea de mână înmânându-i acestuia o bancnotă de 50 de euro, pe care inculpatul o pregătise şi o pusese în palmă înainte de a-i întinde mâna poliţistului desemnat să instrumenteze accidentul rutier din 15 august 2017.

Tauciuc a acceptat bancnota dată de cel de-al doilea inculpat odată cu strângerea de mână, păstrând-o în palmă, după care a băgat mâna în buzunar, cu tot cu bancnotă.

Din cercetările făcute a rezultat că la data de 16 august 2017, polițistul rutier Tauciuc a primit de la celălalt inculpat suma de 50 de euro, în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privind instrumentarea dosarului penal având ca obiect accidentul rutier soldat cu victime în care a fost implicat la data de 15 august 2017, în calitate de șofer, astfel încât, în funcţie de rezultatul anchetei, să beneficieze de restituirea permisului de conducere, care îi fusese reţinut în urma producerii accidentului rutier.

Potrivit art. 289 alin. 3 Cod penal, „banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent”.

Astfel cum s-a arătat mai sus, la data de 16 august 2017, primul inculpat a primit de la al doilea inculpat suma de 50 de euro, cu titlu de mită, sumă supusă confiscării, având în vedere prevederea legală menţionată.

În consecință, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 50 de euro.

Adauga comentariu