Incompetenții de la Primăria Suceava încep anul cu o datorie de 6,7 milioane de euro către defuncta Termica

La sfârșitul anului trecut, între Crăciun și Anul Nou, Curtea de Apel Iași a dat o decizie definitivă prin care obligă Primăria municipiului Suceava la plata sumei de 6,7 milioane de euro către SC Termica SA, o firmă care nu mai este funcțională de ani buni.

Astfel, ca urmare a incompetenței din cadrul Primăriei Suceava, municipalitatea începe anul cu o datorie uriașă, care ar trebui să fie prinsă în bugetul pe anul curent. Concret, administrația locală avea de restituit către Termica o datorie de aproximativ 6,5 milioane de lei la care se mai adăugat dobânzi și majorări de 25,2 milioane de lei.

Cum hotărârea, oarecum ciudată, a magistraților ieșeni este definitivă și executorie, Primăria Suceava se poate trezi cu conturile blocate dacă cei de la Termica apelează la un executor judecătoresc pentru a-și recupera datoria.

SC Termica SA a funcționat pe un teren ce aparținea Primăriei municipiului Suceava. Municipalitatea a încasat de la această societate taxe și impozite pentru terenul și clădirile aferente, deși în acte toate acestea se aflau în proprietatea administrației locale. Cum au luat bani nemeritați, acum Primăria trebuie să-i înapoieze și în plus trebuie să achite dobânzi și penalități.

SC Termica SA Suceava a luat naștere la data de 6 iunie 2002, ca urmare a transmiterii unor centrale electrice de termoficare din domeniul privat al statului şi din patrimoniul Societăţii Comerciale „Termoelectrica” – SA în domeniul public al unor unităţi administrativ – teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Problemele celor de la Termica au apărut în vara anului 2013, când au fost disponibilizați 286 de salariați. Tot atunci, societatea a intrat în insolvență. Doi ani mai târziu, la data de 30 iunie 2015, Termica a intrat oficial în faliment.

La data de 15 octombrie 2015, a intrat în vigoare contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice din municipiul Suceava de către noul operator, SC Thermonet SRL. SC Termica SA și-a încheiat activitatea de termoficare.

La sfârșitul anului 2015, 146 de salariați au fost preluați de către noul operator de termoficare, în timp ce 91 de salariați au fost disponibilizați prin concediere colectivă.

Termica a murit însă are de încasat o căruță de bani de la Primăria Suceava.

Adauga comentariu