Îndrăgitul solist de muzică populară Anton Achiței a ajuns la Spitalul Județean Suceava după ce a încercat să se sinucidă

Îndrăgitul cântăreț de muzică populară Anton Achiței a ajuns în această dimineață la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava după ce ar fi încercat să-și pună capăt zilelor. Acesta a fost adus cu ambulanța la unitatea medicală din Suceava după ce și-ar fi tăiat venele noaptea trecută.

Anton Achiței era cazat la Hotelul Balada din municipiul Suceava și urma să cânte la spectacolul organizat mâine de Primăria Suceava pe esplanada Casei de Cultură cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Cântărețul a refuzat să fie transferat la secția de psihiatrie a Spitalului Județean Suceava, astfel că a fost internat la Secția de Gastroenterologie cu diagnosticul de „tentativă autolitică, plăgi tăiate superficial (lamă) antebraț bilat, sindrom depresiv, sindrom anemic”.

Anton Achiței, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreti ai folclorului românesc

Având în spate o carieră bogată de peste 40 de ani în slujba cântecului popular românesc, Anton Achiței este astăzi unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți ai folclorului românesc.

Cântărețul s-a născut în Mănăstireni - Poenari, județul Botoșani, unde a crescut într-o familie simplă, dar care i-a oferit o copilărie frumoasă, plină de amintiri. Una dintre cele mai plăcute este prima dată cand i-a ascultat pe Gică Petrescu, Maria Tănăse, Ioana Radu, atunci când tatăl lui a adus un patefon vechi de la oraș.

Prima dată când a cântat în public a fost în clasa a VII-a, îndemnat de dirigintă. În cadrul unei serbări școlare, a cântat „A venit aseară mama”, iar aplauzele primite i-au dat forță să meargă mai departe. Ajungând la Suceava, s-a îndrăgostit de spectacolele de acolo și de Ansamblul Ciprian Porumbescu, așa că a ales să se înscrie la Școala Populară de Artă din Suceava, secția canto popular.

Anton Achiței s-a angajat apoi la Ansamblul din Botoșani al Casei Creației Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistriței din Bacău. Membru al „Rapsozilor Botoșanilor”, artistul a și predat canto popular la Școala de Arte din Bacău.

De-a lungul carierei sale, a compus peste 100 de piese de muzică populară, având drept inspirație toate regiunile țării. Deși a avut ocazia să se mute în capitală, colindând țara în lung și-n lat cu muzica sa pentru festivale, nunți și petreceri, s-a oprit tot în Moldova. Pentru interpret, acesta era singurul loc de unde își putea extrage inspirația și de care se simțea legat cu adevărat.

Bogatul său repertoriu în melodii de dragoste, de dor sau de jale, îl situează pe Anton Achitei printre marii rapsozi de valoarea a cântecului popular românesc, acesta fiind sufletul petrecerii la fiecare nuntă unde este invitat.

Comentarii

Ovidiu

30.11.2019 23:10

Aveti acceptul de a publica asa ceva?

Ovidiu

01.12.2019 02:27

Cei care va permiteti sa scrieti un asemenea articol si sa publicati fotigrafia acestui artist...ati scris vreodata despre cariera lui? Este ilegal ceea ce faceti

Adauga comentariu