Interlopul Huiduma, finul celebrului Clămparu, a fost săltat de mascați și băgat în arestul Poliției sucevene

Ieri, în baza solicitării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost pus în executare mandatul european de arestare emis de autoritățile judiciare engleze pe numele lui Gavril Popinciuc alias Cristi Huiduma (44 de ani), din comuan Șcheia, acuzat de comiterea infracțiunilor de conspirație pentru comiterea de tâlhării în Regatul Unit, 12 tâlhării și conspirație pentru tăinuire de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni.

Huiduma a fost depistat pe raza municipiului Suceava, în jurul orei 14.15. Pentru a-l captura pe acesta, polițiștii au avut parte de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava.

Gavril Popinciuc alias Cristi Huiduma a fost preluat sub escortă de polițiști din cadrul SIC și SAS și prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reținerea sa pentru 24 de ore. Interlopul sucevean a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

Cine este interlopul Huiduma?

Gavril Popinciuc alias Cristi Huiduma este un interlop sucevean, care însă în ultimii ani s-a cam ferit de problemele cu legea. Chiar și așa, finul celebrului Clămparu, are un trecut infracțional destul de tumultuos.

În cursul anului 2012, suceveanul Gavril Popinciuc, fost Albu, cunoscut în lumea interlopă suceveneană sub porecla de Cristi Huiduma a luat calea străinătății, după ce a fost trimis în judecată în afacerea fabricilor clandestine de țigări, de procurorii DIICOT București.

Cristi Huiduma a petrecut o bună parte a anului 2011 în arestul poliției capitalei fiind pus în libertate după expirarea celor 180 de zile de arest preventiv.

Procesul a început la sfârșitul anului 2011, iar în primăvara anului următor Gavril Popinciuc s-a făcut nevăzut din Suceava, apropiații săi spunând că acesta a plecat spre Anglia, temându-se să nu fie încarcerat din nou, de această dată pentru o perioadă mai lungă de timp. Confirmarea acestei vești a venit chiar din partea soției sale, cu care se afla în proces de divorț și împreună cu care a ridicat în Șcheia o pensiune, la ieșirea către Gura Humorului. Toată documentația privind construcția locului de cazare era însă pe numele soției și nu exista nicio suspiciune că la ridicarea pensiunii turistice a contribuit și Gavril Popinciuc fost Albu, alias Cristi Huiduma.

Cristi Huiduma a găsit amplasamente pentru fabricile clandestine de țigări la Ițcani și Șcheia

Aproape un an, în 2011, Gavril Popinciuc – Cristi Huiduma nu a fost văzut în localitatea de domiciliu – comuna Șcheia. Aspect explicabil prin aceea că anul trecut, Cristi Huiduma și-a petrecut o bună parte a timpului în arestul poliției bucureștene, unde fusese preluat, alături de alți câteva zeci de indivizi pentru a da explicații în cazul fabricilor de țigări itinerante în care se fabricau țigarete de genul Plugaru, Doina, etc., în locuri diferite pe care le găseau în mai multe localități ale țării.

La Ițcani și în Șcheia urmau să se amplaseze ilegal două fabrici de țigări, de către structuri de contrabandă organizate de persoane din Moldova, Ucraina și România, investiții ce urmau să se instaleze fără respectarea legii și fără plata taxelor legale.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au destructurat atunci un grup infracțional organizat, format din 36 de persoane, cetățeni români, moldoveni și ucraineni, specializat în contrabanda cu produse accizabile cu tutun prin eludarea taxelor datorate bugetului de stat. Aceștia au introdus în România utilaje pentru fabricarea și ambalarea țigărilor, materie primă și materiale aferente procesului de producție, și au pus în funcțiune în România mai multe fabrici ilegale de producție a țigaretelor contrafăcute.

În perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, patru dintre liniile de producere și ambalare țigarete introduse în România au fost amplasate în Titu – județul Dâmbovița, Tulgheș – județul Hargita, Horezu – județul Vâlcea și Preoțești – județul Neamț.

Fabrica de țigări amblulantă de la Preoțești urma să fie mutată ulterior de către membrii grupării în Suceava.

În luna iunie a anului 2010 au fost făcute 46 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Suceava, Vâlcea, Bacău, Vaslui, Alba, Harghita, Ilfov, Galați, Iași, ocazie cu care au fost ridicate cinci utilaje de producere și ambalare țigări – trei de la Harghita și două de la Suceava, o linie completă de producție țigări din Vâlcea. S-a ridicat de asemenea cantitatea de 15 tone de tutun, un autovehicul în care se aflau 29.700 de pachete cu țigări Plugaru, 264.000 de țigări Doina, 650.000 de timbre, blanchete, filtre, o factură de import linie de fabricație țigări și o ștampilă având impresiunea Vama Iași.

În urma acțiunii procurorilor DIICOT, patru fabrici clandestine de producere și ambalare a țigărilor contrafăcute au fost închise. În urma celor patru percheziții desfășurate, de la Suceava au fost ridicate și duse la DIICOT București două persoane, un bătrân de 74 de ani, care a pus la dispoziție spațiile pe care le avea la dispoziție în Ițcani și în Șcheia, pentru construirea fabricilor clandestine de țigări dar și un individ de vreo 40 de ani, el fiind cel care a făcut legătura între bărbatul în vârstă și „investitorii” din Ucraina și Moldova, dispuși să își amplaseze o fabrică de țigări în locațiile aflate în spațiile aflate proprietatea celui dintâi.

S-a dovedit ulterior că acest individ este chiar Gavril Popinciuc „alias „Cristi Huiduma” care a deteminat pe bătrân să accepte instalarea fabricii clandestine de țigări pe proprietatea sa.

Popinciuc – Huiduma, trimis în judecată alături de alți 35 de inculpați, la Tribunalul București

La jumătatea anului 2011, procurorii de la Crimă Organizată au trimis în judecată 36 de persoane, ca urmare a destructurării unui grup infracțional specializat în contrabanda cu țigări, care a produs un prejudiciu de circa 10 milioane de lei. Procurorii DIICOT au anunțat atunci că acest grup, compus din cetățeni români, moldoveni și ucrainieni, era specializat în obținerea de beneficii materiale prin punerea în funcțiune a mai multor fabrici clandestine de țigarete.

Liderii grupării, Veaceslav Secrieru, Serghei Ohrim, Constantin Bobu, Lilian Curmei, Vitalie Golunga, Vladislav Cazachevici și Victor Secu au introdus în țară, din Rusia și Republica Moldova, utilajele pentru fabricarea și ambalarea țigărilor, materia primă și materialele aferente procesului de producție și au înființat patru fabrici ilegale de producție a țigaretelor contrafăcute.

Liniile de producere și ambalare țigarete au fost amplasate în Titu – județul Dîmbovița, Tulgheș – județul Hargita, Horezu – județul Vâlcea și Preoțești – județul Neamț și ulterior în Suceava. În urma perchezițiilor făcute de DIICOT la acea vreme au fost ridicate cinci utilaje de producere și ambalare țigări – trei de la Harghita și două de la Suceava, o linie completă de producție țigări în Vâlcea, 20 de tone tutun, precum și o cantitate însemnată de țigarete, timbre, blanchete, filtre.

Cele patru fabrici clandestine de producere și ambalare a țigărilor contrafăcute au fost închise. Procurorii DIICOT au dispus trimiterea cauzei spre soluționare Tribunalului București. Suceveanul Gavril Popinciuc a fost arestat în acest dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire a unui bun provenit dintr-o infracțiune la Legea 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, actualizată, în care conform articolului 10, se stabilește o pedeapsă de la 3 la 10 ani, pentru tăinuire, dacă dacă bunul provine dintr-o infracțiune gravă săvârșită de unul sau mai mulți membri ai unui grup infracțional organizat.

Acesta a stat în arest până în toamna anului 2011 iar după ce a fost pus în libertate a fost trimis în judecată. Venit acasă, s-a certat cu nevasta și s-a pus la cale un divorț, după care Cristi Huiduma a plecat în străinătate, oarecum la adăpostul legii românești și a stresului provocat de întrebările indiscrete ale judecătorilor. Judecătorii bucureșteni l-au condamnat pe interlopul sucevean la o pedeapsă cu suspendare.

Cristi Huiduma, împușcat de „Legionarul” Cornel Grigorean

Cornel Grigorean, fost membru în „Legiunea Străină”, în intervalul 2000 – 2003 și poreclit, nu se putea altfel, decât „Legionarul” l-a împușcat pe Gavril Popinciuc pe un peron al gării Suceava Vest, în luna februarie a anului 2006. Scandalul a plecat de la niște bani pe care fratele „legionarului”, Grigorean Eugen, o datora lui Popinciuc.

Grigorean l-a sunat pe Popinciuc Gavril, cerându-i să se întâlnească pe platforma industrială „Șcheia”, în apropierea Stației CFR Suceava Vest. Popinciuc a coborât din mașină și s-a îndreptat spre automobilul condus de Cornel Grigorean. Acesta din urmă a scos un pistol, cu care a început să tragă asupra lui Gavril Popinciuc. După prima împușcătură, în urmă căreia partea vătămată a fost rănită la brațul stîng, aceasta a încercat să scape, fugind în zig-zag peste liniile de cale ferată spre stația CFR Suceava Vest.

Din locul în care a executat primul foc, Grigorean a tras un al doilea foc spre Popinciuc, care fugea spre stația CFR. Al doilea glonț nu și-a mai atins ținta, oprindu-se în geamul biroului impiegatului de mișcare din stația CFR. Grigorean a continuat să tragă după Popinciuc.

După ce au fost alertate organele de poliție, Cornel Grigorean a părăsit locul faptei, cu autoturismul personal, dispărând o perioadă, după care în jurul orelor 18.00, s-a pus la dispoziția organelor de poliție din cadrul IPJ Suceava pentru cercetări.

Față de Grigorean s-a dispus în data de 6 februarie 2006 de către DIICOT – Biroul Teritorial Suceava măsura reținerii pe o durată de 24 de ore. Tribunalul Suceava, în aceeași zi, a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 29 de zile. Ulterior, Cornel Grigorean a fost pus în libertate iar acesta, fiind trimis în judecată, s-a ales cu o condamnare cu suspendare.

Sursa foto: www.monitorulsv.ro

Adauga comentariu