Interlopul „Jaronka” a fost condamnat la trei ani de închisoare și 3.600 de lei amendă penală pentru că l-a bătut pe un fost fotbalist de la Rapid Suceava

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Valentin Donu la trei de ani de închisoare și 3.600 de lei amendă penală (180 lei zile - amendă, 20 lei/zi) pentru săvârșirea infracțiunii de „lovirea sau alte violențe”.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 24 decembrie 2018, la sediul Poliției Municipiului Suceava s-au prezentat Radu Sava și Valentin Donu, zis ”Jaronka”, s-au reclamat, reciproc, că au fost victimele unei agresiuni, conform glasulsucevei.ro.

Fostul fotbalist de la Rapid Suceava a arătat că, la data de 24 decembrie 2018, a fost urmărit, în trafic, de Valentin Donu, pe raza municipiului Suceava, după care acesta a oprit autoturismul în dreptul său, a dat jos geamul și l-a lovit, în față, cu o sticlă cu apă, scuipat și l-a amenințat cu acte de violență, fiind despărțiți de un prieten de-al său, solicitând a se efectua cercetări, în acest caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau amenințare.

La rândul său, Valentin Donu a arătat că a fost lovit în zona feței și a gâtului de Radu Sava, fără motiv, în mașina personală.

Acesta din urmă a precizat că îl cunoaște pe interlopul Valentin Donu de aproximativ 3-4 ani, perioadă în care au lucrat, împreună, în Germania. La finalul anului 2017, pe fondul unor neînțelegeri, au încetat colaborarea, între ei existând o stare conflictuală.

La data de 24 decembrie 2018, pe la ora 11.30, Radu Sava se deplasa cu mașina pe raza municipiului Suceava, urmând a se întâlni cu un prieten la un bar situat din cartierul Zamca.

La un moment dat, din sens contrar a observat un autoturism de culoare albă, care a efectuat o manevră bruscă de virare spre stânga. Inițial a crezut că a dorit să evite o groapă dar în momentul în care s-au intersectat, a observat că mașina era condusă de Valentin Donu.

Radu Sava și-a continuat deplasarea, întrucât nu și-a dat seama dacă a fost o simplă coincidență sau acesta a vrut să îl intimideze și, în momentul în care s-a uitat în oglinda retrovizoare, a văzut că mașina condusă de Donu a întors brusc și a început să îl urmărească.

Cunoscând faptul că acesta are o atitudine violentă, s-a speriat și l-a sunat pe prietenul său cu care urma să se întâlnească, rugându-l să-l aștepte în fața barului, deoarece îi era frică.

Ajuns în fața barului, Radu Sava a parcat mașina, Valentin Donu a parcat și el exact în spatele lui, motiv pentru care s-a deplasat la portiera șoferului și l-a întrebat pe acesta de ce îl urmărește.

Valentin Donu a început să îi adreseze cuvinte jignitoare și l-a amenințat, după care i-a aruncat, în față cu o sticlă de apă, lovindu-l în nas, și l-a prins de tricou, cu mâna stângă, iar cu dreapta l-a lovit în zona feței, fără însă a-i lăsa urme vizibile.

În acel moment a intervenit un martor, care l-a tras și l-a ajutat să se elibereze pe Radu Sava, timp în care, deoarece drumul era blocat iar mașinile aflate în spate claxonau, Valentin Donu și-a mutat mașina aproximativ 10 metri și a continuat să îi adreseze cuvinte și expresii jignitoare, respectiv să îl amenințe, după care a plecat.

Întrucât în urma loviturii primite îi sângera nasul, fostul fotbalist a revenit la mașină și ajutat de prietenul său a încercat să își tamponeze nasul, după care s-a deplasat la poliție unde a depus o plângere penală.

Fiind audiat, Valentin Donu a confirmat faptul că îl cunoaște pe Radu Sava și că au mai multe neînțelegeri de la niște sume de bani.

Acesta a precizat că, la data de 24 decembrie 2018, în timp ce se deplasa pe o stradă din municipiul Suceava, la volanul autoturismului său, a încetinit, respectiv a oprit din cauza unor gropi și, întrucât avea geamul deschis, a fost surprins de Radu Sava care s-a apropiat de el și fără a-i spune ceva l-a prins de tricou și l-a lovit de 6-7 ori cu pumnul în zona feței, tricoul rupându-se.

Profitând de faptul că Radu Sava se dezechilibrase, a reușit să pună mașina în mișcare și să se deplaseze la sediul Poliției, unde a depus plângere. El a negat faptul că l-ar fi lovit pe Sava.

„Analizând probatoriul administrat se constată că, deși agresiunea a cărei victimă a fost Radu Ionuț Sava nu s-a soldat cu zile de îngrijiri medicale, aceasta prezintă o gravitate deosebită prin prisma mai multor factori.Astfel, fapta trebuie apreciată, în primul rând, prin prisma faptului că agresorul este recidivist, fiind condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de 5 ani, prin Sentința penală nr. 138/02.07.2018 a Tribunalului Suceava, definitivă prin Decizia Penală nr. 1154/20.11.2017 a Curții de Apel Suceava, pentru infracțiuni de constituire grup infracțional organizat și trafic de minori sub 15 ani, săvârșit prin constrângere, deci fapte cu un pericol social deosebit. Cu toate că a fost condamnat definitiv, inculpatul a continuat să dea dovadă de un comportament agresiv, șicanând în trafic și urmărind persoana vătămată, în contextul în care fapta s-a săvârșit în preajma sărbătorilor de iarnă. Mai mult, așa cum rezultă din declarația martorului D., autoturismul condus de Valentin Donu a blocat, pe de-o parte, mașina victimei, iar pe de altă parte traficul de pe strada … din Municipiul Suceava, agresiunea încheindu-se în momentul în care ceilalți participanți, blocați în trafic, au început să claxoneze. Mai mult, starea de spirit a persoanei vătămate trebuie apreciată atât prin prisma antecedentelor penale ale inculpatului dar și a faptului că Radu Ionuț Sava îl cunoștea de mai mult timp și știa că este o fire foarte agresivă. În acest context considerăm că hotărârea de condamnare cu suspendarea executării pedepsei nu a avut caracterul educativ prevăzut de lege iar clemența instanței de judecată nu a fost corect înțeleasă de inculpat, drept pentru care o altă soluție în prezentul dosar decât trimiterea în judecată nu este oportună”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

 

Adauga comentariu