ÎPS Calinic a anunțat că biserica din Brodina de Sus, care a ars în totalitate, va fi reconstruită pe vechiul amplasament:„Nu s-a găsit un alt loc mai potrivit”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

O persoană din satul Brodina de Sus, comuna Izvoarele Sucevei, i-a transmis Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților faptul că localnicii nu își doresc strămutarea bisericii pe stil vechi cu hramul de Sfinții Apostoli Mihail și Gavril, care a ars în totalitate în urmă cu circa două săptămâni.

ÎPS Calinic i-a răspuns femeii spunându-i că biserica va fi reconstruită pe locul vechiului amplasament.

MESAJUL CETĂȚENCEI M.I..:

„Sărut mâna, Înaltpreasfinţite Părinte! Sunt din frumoasa noastră Bucovina, enoriaş din Brodina de Sus. Cu smerenie şi nădejde vă scriu pentru că, după cum aţi aflat cu râvnă în suflet, de două săptămâni am rămas orfani de biserică. Fiind plecată peste hotare, cu tristeţe şi amar am vizionat pe canale de socializare cum se topea şi ardea locul unde am fost botezată, unde am crescut, unde am învăţat cultura şi respectul credinţei noastre ortodoxe. Nu voi rămâne indiferentă la donaţii, precum sunt sigură că vor face şi alţi fraţi, veri, vecini sau cunoştinţe, de asemenea plecaţi peste hotare. Întrucât nevoia ne-a împins să plecăm, să ne găsim loc de muncă, un rost, şi de multe ori o nouă familie. Dar cu siguranţă o parte din sufletul nostru este acolo, acolo unde avem dragi părinţi, vii sau trecuţi la cei drepţi, unde avem rădăcinile noastre, unde ne-au fost primii paşi, unde sigur ne vom întoarce. Urmăresc tot ce este legat de a reconstrui un nou sfânt lăcaş de cult. Astfel, am aflat cu tristeţe în suflet că se discută despre schimbarea locului de recontrucţie a bisericii. Acest lucru mă îndurerează, întrucât în acel loc este MULTĂ istorie şi are o SEMNIFICAȚIE APARTE pentru comunitate noastră. În acel loc a fost primul lăcaş de cult de la noi din comunitate, încă din anii 1800. De atunci au fost construite 4 lăcaşuri de cult pe acel loc, tot fiind mărită biserica. În acel loc s-au rugat străbunii noştrii. Nu înţeleg de ce se doreşte ştergerea acestei istorii? Motivul «greu de ajuns cu utilajele de construcţie în acel loc» mi se pare neîntemeiat din următoarele motive: Sunt nenumărate exemple de construcţii în locuri mult mai inaccesibile şi toate se îndeplinesc cu voia şi ajutorul Domnului. Terenul nu este unul inaccesibil. Mă întreb cum s-a putut construi până acum în acel loc, dar acum deodată este imposibil? În acelaşi timp, majoritatea complesitoare a comunităţii NU ÎŞI DOREŞTE strămutarea locului de cult. Vă rog să luaţi în seamă doleanţele comunităţii şi să ne sprijiniţi în acest demers. Doamne, ajută!”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC:

„Stimată doamnă! În curând mă voi deplasa la Brodina de Sus şi vom stabili, împreună cu preotul paroh şi cu sătenii, locul cel mai potrivit. Doamne, ajută!

*Completare răspuns, în urma vizitei Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic în localitatea Brodina, în după-amiaza zilei de 26 ianuarie 2021

Stimată doamnă! În localitatea Brodina de Sus, întrucât nu s-a găsit un alt loc mai potrivit, biserica se va construi pe vechiul amplasament. Pe această cale, mulţumesc părintelui Constantin Bobu, care s-a oferit să dea cărămida pentru noua biserică, domnului inginer Gheorghe Flutur, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care va contribui la lucrările de construire a edificiului eclezial, precum şi tuturor celor care doresc să se înveşnicească, implicându-se în construirea unei biserici. Cu Dumnezeu înainte!”

ALTE ȘTIRI DESPRE ACEST SUBIECT:

VIDEO FOTO Biserica pe stil vechi din satul Brodina de Sus a fost mistuită de flăcări

VIDEO Biserica pe stil vechi din Brodina de Sus s-a făcut scrum din cauza centralei termice pe lemne. Pompierii suceveni au intervenit cu 10 autospeciale de stingere pentru lichidarea incendiului

FOTO Minune dumnezeiască?! Două icoane au rămas intacte în urma incendiului care a mistuit biserica pe stil vechi din Brodina de Sus

Pagube de 1,5 milioane de lei produse în urma incendiului care a pus la pământ biserica pe stil vechi din Brodina de Sus

 

Adauga comentariu