ÎPS Calinic a pus piatra de temelie a unei noi biserici în Brodina de Sus

Duminică, 16 mai 2021, ÎPS Calinic, a sfințit locul și a pus piatra de temelie a noii biserici din parohia Brodina de Sus. Această biserică va fi construită pe locul în care în luna ianuarie 2021 un incendiu de proporții a ars în totalitate biserica pe stil vechi cu hramul de Sfinții Apostoli Mihail și Gavril.

„Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și părintele Ionel Constantin Maloș, protoiereu al protopopiatului Rădăuți.

Alături de credincioși, la eveniment au participat fostul preot slujitor, părintele Ioan - Bogdan Dumitriu, și noul preot, astăzi instalat, părintele Gheorghe - Dumitru Creuco, precum și primarul localității Izvoarele Sucevei, de care aparține Parohia Brodina de Sus.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a îndemnat pe cei prezenți la unitate. Părintele Arhiepiscop a menționat faptul că biserica va fi construită în cimitirul parohiei, pe vechiul amplasament, arătând prin aceasta comuniunea înaintașilor trecuți la Domnul cu cei care astăzi au datoria de a rezidi biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. De altfel, Înaltpreasfinția Sa a reamintit celor prezenți că <bisericile noastre sunt mărturii văzute ale Învierii Domnului!>. 

În continuare, ierarhul a vorbit despre importanța rugăciunii în zidirea bisericii, amintind despre experiența sa în ctitorirea a numeroase lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Iașilor. <Astăzi am venit să pun plămadă, cuibul. Știți cum se pune cuibul într-un aluat? Și acel cuib face să crească aluatul? Așa am venit și noi să punem acest cuib, numită piatră de temelie, care reprezintă începutul, un fel de Alfa și Omega al acestei biserici și care nu este altcineva decât Hristos. Încercați ca fiecare dintre frățiile voastre să vă înveșniciți prin faptul creator. Prin multul sau prin puținul frățiilor voastre. Și dacă nu aveți să contribuiți cu multul sau cu puținul despre care facem vorbire, luați Psaltirea și citiți o catismă pentru a-i ține sănătoși pe cei care sunt implicați într-o astfel de sfântă lucrare. Aș vrea în schimb să vă atrag atenția, ca unul care am ctitorit în Eparhia Iașilor 400 de biserici; într-un singur an am pus piatra de temelie pentru 300 de biserici. Deci vin cu o anumită experiență. Eu însumi am ctitorit câteva mănăstiri tot de pe iarbă verde. Atunci când se face o biserică, toate duhurile rele din cer se războiesc. Într-un astfel de demers, care vizează o lucrare legată de mântuirea sufletului, avem nevoie de foarte multă rugăciune. Sigur, au fost neînțelegeri legate de locul de aici, dar aș vrea să vă spun că pe locul pe care se așază Proscomidia, prima parte a Sfintei Liturghii, morții cu viii sunt într-o unitate perfectă și nu se poate Proscomidie fără ca acolo să fie și cei care deja s-au strămutat la lăcașurile de veci. Niciunde nu îi șade mai bine unei biserici ca în mijlocul celor strămutați, ea se focalizează în jurul celor plecați.>

Lucrările pentru zidirea lăcașului de cult vor începe în cel mai scurt timp. Biserica nouă va avea demisol, iar turnul clopotniței va fi deasupra intrării în biserică”, a transmis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Toți cei care doresc să fie alături de credincioșii din Brodina de Sus, cărora incendiul le-a distrus biserica parohială, o pot face printr-o donație pentru reconstrucția acesteia, în următoarele conturi deschise la Banca Transilvania: 

Titular Parohia Brodina de Sus:

 în lei (RON): RO51BTRLRONCRT0585301201

 în EUR :         RO98BTRLEURCRT0585301201

 în GBP:          RO56BTRLGBPCRT0585301201

Contact - Pr. Gheorghe Creuco - 0754912858

Alte știri despre acest subiect:

ÎPS Calinic a anunțat că biserica din Brodina de Sus, care a ars în totalitate, va fi reconstruită pe vechiul amplasament:„Nu s-a găsit un alt loc mai potrivit”

Biserica pe stil vechi din satul Brodina de Sus a fost mistuită de flăcări

Biserica pe stil vechi din Brodina de Sus s-a făcut scrum din cauza centralei termice pe lemne. Pompierii suceveni au intervenit cu 10 autospeciale de stingere pentru lichidarea incendiului

Minune dumnezeiască?! Două icoane au rămas intacte în urma incendiului care a mistuit biserica pe stil vechi din Brodina de Sus

Pagube de 1,5 milioane de lei produse în urma incendiului care a pus la pământ biserica pe stil vechi din Brodina de Sus

 

Adauga comentariu