ÎPS Calinic schimbă foaia? Acesta susține că va lua măsuri, după ce i s-a spus că prețul unei înmormântări poate trece de 2.000 de lei: „Un lucru foarte important care afectează imaginea Bisericii nu poate rămâne confidențial”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Încă un enoriaș i s-a plâns Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților despre faptul că taxele pentru înmormântări sunt prea scumpe și l-a rugat să ia niște măsuri, deoarece în unele cazuri s-ar plăti pentru o înmormânatare chiar și 2.000 - 2.200 de lei.

MESAJUL  DE LA A.V.

„Doamne, ajută! Sărut-mâna!

Am citit pe rubrica aceasta în diverse rânduri că s-a tot discutat despre diverse taxe, uneori prea mari, legate de serviciile religioase. Taxe față de care Înaltpreasfinția Voastră ați menționat că se stabilesc de către Consiliul Parohial al bisericii respective. Dar, din păcate, dacă ați face niște verificări și ați întreba persoanele care au avut servicii religioase,  (înmormântări în special), ați observa că bunul simț la stabilirea acestor tarife deseori nu există. Situația din teren este puțin diferită față de ce știți dumneavoastră sau față de ce vi se transmite. Doar simpla sugestie/recomandare nu are prea mare efect…

De ce nu se stabilește o sumă maximă care poate fi cerută pentru aceste servicii religioase? Deși benevole, aceste contribuții se pot ridica la sume foarte mari. Să semneze fiecare prin protopopiat că a luat la cunoștință acest lucru. Să plătești 2000-2200 de lei pentru o înmormântare (preot, paracliser, cântăreț) este exagerat de mult și cred cu tărie că sunteți de acord cu acest lucru. Este o situație generalizată, pe care, dacă veți dori, o veți putea analiza personal. Știu că deseori cereți detalii suplimentare, dar nu vreau să sune ca o pâră acest mesaj.

Nu vă învăț cum să vă faceți treaba, în niciun caz, doar vă scriu acest mesaj, pentru că observ deschiderea de care dați dovadă și poate veți investiga acest lucru dacă veți considera de cuviință.

Vă mulțumim foarte mult!

(Poate rămâne confidențial acest mesaj, nu mă deranjează dacă nu este postat pe site-ul Arhiepiscopiei).”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Doamne, ajută!

Un lucru foarte important care afectează imaginea Bisericii nu poate rămâne confidențial. De aceea, vă rugăm să ne dați date concrete ca să putem lua măsurile ce se impun.

Vă mulțumim!”

ÎPS Calinic i-a spus unui credincios că nu există taxă stabilită pentru înmormântăre, cununie și botez. Pentru sumele pe care oamenii le oferă de bunăvoie trebuie să fie tăiate chitanțe

Un enoriaș îi cere disperat ÎPS Calinic să ia măsuri față de un preot care refuză să facă înmormântări dacă nu primește 600 de lei. Același preot le-ar cere săptămânal credincioșilor bani pentru lumânări: „Biserica nu trebuie să fie o șarlatanie”

Preoții din Suceava percep în continuare taxe pentru înmormântări și pentru trasul clopotelor: „Știți că toate astea duc la a vedea Biserica ca pe o afacere și practic totul este pentru bani?”

Un preot din Preutești refuză să ducă la groapă morții de la el din parohie, în timp ce ia parte la înmormântările rudelor colegilor de breaslă

Adauga comentariu