ÎPS Calinic susține că nu există taxă pentru înmormântare: „Fiecare oferă, cât poate, după posibilități”

O femeie l-a întrebat pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, care este taxa pentru înmormântare și dacă este obligatoriu ca organizatorii unei înmormântări să îi cheme pe toți preoții parohiei unde va avea lor evenimentul. Cu această ocazie, ÎPS Calinic a spus că nu există o taxă stabilită pentru înmormântări, ci fiecare poate oferi cât își permite. 

MESAJUL FEMEII

„Doamne, ajută! Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Vă rog să-mi spuneți care este taxa pentru înmormântare și altă întrebare, dacă într-o parohie există trei preoți, este obligatoriu să iei pe toți la înmormântare? Vă mulțumesc! Un an nou 2021 binecuvântat! La mulți ani!”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Stimată doamnă! Taxă pentru înmormântare, din câte ştiu eu, NU EXISTĂ! Aş putea verifica dacă există vreo Hotărâre a Consiliului Parohial în acest sens, dar nu cunosc parohia. Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci <vrednic este lucrătorul de plata sa> (Luca 10, 7).

Cât priveşte cea de-a doua întrebare, într-o parohie cu trei preoţi, nu este obligatoriu ca la o înmormântare să participe toţi trei, ci doar preotul care are în atenţie sectorul pe raza căruia se află acea înmormântare. Ceilalţi doi vor putea participa numai dacă vor fi invitaţi. An binecuvântat!”

ÎPS Calinic răspunde zilnic întrebărilor cetățenilor prin intermediul rubricii „Răspunsul Ierarhului” de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Comentarii

valeriu

10.01.2021 07:30

Nu stiti sau mintiti! La Gramesti Tomaziu cere 1500 lei pentru inmormantare,la o familie saraca!! 

Aneta

10.01.2021 11:40

Referitor la înmormântări: dacă eu doresc să fiu înmormântată în grădină mea proprietate personală,poate cineva să interzică copiilor mei dorința mea? Legal vorbind.

Adauga comentariu