IRES va oferi gratuit un exit poll în ziua alegerilor, pentru a transparentiza procesul electoral

IRES va realiza un exit poll în ziua alegerilor prezidențiale, pe care îl va oferi gratuit tuturor celor interesați de o cercetare sociologică menită a transparentiza procesul electoral.

Sociologul Vasile Dâncu a explicat demersul IRES pentru Ziar de Cluj:

„În primul rând, exit poll-ul reprezintă un control democratic asupra procesului alegerilor, este o formă de a transparentiza procesul alegerilor. Exit poll-ul nu studiază numai rezultatul votului la urne, deci nu e doar un sondaj la urne, ci se ocupă și de testarea motivațiilor pentru care s-au dus oamenii la vot, de ce au votat un anumit candidat, evaluează cunoștințele oamenilor, ce au văzut în campania electorală, când s-au hotărât ș.a.m.d.

Este un demers al nostru pe care îl facem în scopul de a crește calitatea informației în spațiul public.

Mai este, desigur, și o altă motivație: la alegerile europarlamentare a fost un singur exit poll și, atunci, foarte multă lume a considerat că un singur exit poll poate să manipuleze opinia publică sau poate să inducă anumite tendințe.

Noi am considerat că este bine să realizăm o asemenea cercetare mare și să punem tuturor la dispoziție gratuit rezultatele.

Am participat și la o procedură de achiziții la o instituție publică, dar acolo am fost blocați de către competitorii noștri prin contestație succesivă, după ce am câștigat acea licitație; apoi, am hotărât să facem noi un exit poll și să îl dăm pentru toată presa care este interesată de rezultat.”

Adauga comentariu