Iulius Mall Suceava se extinde pe terenurile defunctei fabrici de seringi Genko, până în apropiere de magazinul Lidl

Zilele trecute, Primăria municipiului Suceava eliberat către Iulius Mall Suceava un certificat de urbanism în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal în baza unui aviz de oportunitate pentru construirea unui ansamblu cu funcțiuni mixte: comercial, servicii, alimentație publică, rezidențial, spații de birouri, parcări, accese, amenajări exterioare, sistematizare verticală.

Se pare că Iulius Mall Suceava se va extinde pe terenurile pe care încă mai există construcțiile fostei fabrici de seringi Famos – Genko, care a intrat în faliment în anul 2019.

Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie 2020, SC SAFIR REAL ESTATE SRL Iași, reprezentată prin Fadi Sleiman Ramadan, a achiziționat, în urma unei licitații cu supraofertare, activul imobiliar din patrimoniul SC GENKO MED GROUP SA Suceava.

Firma ieșeană a oferit suma de 8,5 milioane de lei, însă la licitația organizată la data de 23 ianuarie 2020, s-au prezentat doi ofertanți, Safir Real Estate SRL Iași câștigând licitația după ce a oferit suma de 14,5 milioane de lei.

SC Safir Real Estate SRL Iași a fost înființată în anul 2017 de către cetățeanul libanez Fadi Sleiman Ramadan. Acesta din urmă este un apropiat de-al lui Iulian Dascălu, patronul lanțului de centre comerciale Iulius Mall și Palas Mall. De altfel, Ramadan are deschise în rețeaua Iulius Mall mai multe restaurante, printre care și La Corniche Palas.

Fabrica de seringi din Suceava a dat faliment în 2019

Defuncta fabrică de seringi din Suceava, care pe vremuri avea peste 3.000 de angajați, cunoscută în oraș sub numele de Famos, fiind înregistrată în acte ca SC Genko MED Group SA Suceava, și-a întrerupt activitatea în urmă cu cinci ani.

SC Genko MED Group SA Suceava făcea parte din grupul Italian de firme Genko  ITALIA SRL, grup cu o bogată și îndelungată tradiție în domeniul dispozitivelor medicale și care deține piețe de desfacere în Europa, Asia și Africa.

Istoria fabricii de seringi Famos

Famos Suceava, care și-a schimbat numele în SC Genko MED Groups SA Suceava, este o companie producătoare de aparatură și instrumente medicale din România, înființată ca firmă de stat în 1991. Societatea suceveană a fost ani la rând principalul producător de seringi și ace din România.

În septembrie 2007, compania a fost preluată de Top Genko București, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Top Genko București, parte a grupului international Genko, cu sediul in Italia, a plătit peste șase milioane de euro pentru pachetul de 98,7% din capitalul Famos.

Fabrica de seringi din Suceava a produs multă vreme mărfuri pe stoc, ceea ce a dus-o spre pragul falimentului și a reușit să scape de datoriile de la bugetul local și la cel de stat la începutul lunii septembrie 2006, când Iulius Mall SRL Suceava a adjudecat cu 2,9 milioane de euro licitația privind vânzarea suprafeței de peste 13 hectare de teren, cu construcțiile aferente, reprezentând 75% din activele de până atunci ale SC Famos SA Suceava.

Salvată de la moarte, fabrica de seringi a fost preluată de italianul Vicenzo Nuzziello și părea să cunoască o dezvoltare viabilă, însă începând  cu anul 2010, activitatea a început să scârțâie. Datoriile la stat au început să se adune, angajații nu și-au mai primit salariile, italienii de la Top Genko reușind să pună „pe chituci” fabrica după nici 10 ani de zile de la preluarea ei.

Adauga comentariu