Je suis ŞPARLI

Multă lume nu prea mai este familiarizată cu DEX-ul (şi, în ultima vreme, nici DEX-ul nu mai este familiarizat cu limba română), aşa că am să „traduc” ce înseamnă „şparleală”, „a şparli” şi de ce în România s-a transformat în nume şi renume.

A fura şi a pleca pe neobservate, adică „a şparli” şi apoi „a o şparli” este sport naţional de la opincă până la vlădică, de când „opinca” sprijinea coada lopeţii pe şantierele Patriei, iar „vlădica” raporta finalizarea cincinalului în patru ani şi jumătate.

Hoţia a fost politică de stat în România postdecembristă, iar ocrotirea hoţilor a fost şi a rămas obiectiv strategic. Mai ales pentru cei aciuați în Parlament şi Economie care, unii la adăpostul imunității, ceilalţi la cel al sponsorozării „imunizaţilor” fac legi șchioape în interesul lor personal. Iar după ei şi modelul lor s-a îmbolnăvit grav întregul sistem.

„Sistemul” a găsit calea de a-i perverti pe “slujbaşii” din solda statului, deturnându-i de la munca lor, cea “în slujba cetăţenilor” către una în scop personal al politicienilor: hărţuirea şi comanda politică. Dacă slujbaşul execută, întocmai şi la timp, comanda, “fără mamă, fără tată”, primeşte un stimulent. Dacă nu, rămâne cu salariul de mizerie şi se va găsi şi o posiblitate „legală” pentru a fi eliminat.

De exemplu, în pandemie magistraţii au fost cuminţi. S-au ocupat mai mult de găinari şi au început să-i elimine dintre ei pe „guralivi”. Aşa că a venit taica „Pierdoiu”, ministrul Justiţiei şi le-a mărit salariile cu 20%.

Ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin în data de 30 decembrie 2021 prin care a majorat Valoarea Sectorială de Referinţă pentru magistrați – în funcție de care se calculează salariul acestora – de la 465 de lei la 605 lei. Vestea bună pentru, de exemplu: primvicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, eurodeputat şi coleg de partid cu ministrul Predoiu – şi care, de acum doi ani, desfiinţează „într-o lună” pensiile „nesimţite”, este că aceste pensii ale magistraților sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, acestea vor crește şi în acest an. Ca promisiunile fiecărui partid aflat în Opoziţie, până se vede la Guvernare.

Căci toată lumea ştie cum funcţionează lucrurile şi cum „parola”: „e de-al nostru”, reprezintă cheia salvării borfaşilor din orice situaţie. Dar tace şi a tăcut.

Că e frumos să te simţi special într-o lume de nespeciali. „Să cunoşti pe cineva”, să fii băgat peste rând, să ţi se acorde atenţie specială şi să fii lăsat „mai uşor” când te verifică organele statului, „să-i iei faţa” „boului” în trafic, să nu respecţi reguli şi regulamente, legi şi prevederi – în fond, nu degeaba „am murit noi în decembrie 1989”.

Învăţaţi cu furtul şi minciuna ne credem cu toţii grădinari, drept pentru care nu acceptăm să ni se vândă castraveţi. Noi, în Balcani, ştim bine cine ne sunt conducătorii: i-am ales şi creat după chipul şi asemănarea noastră de mici Dumnezei cu ştampila: cocoşaţi de nemuncă, slobozi la elucubrat din limbă.

E simplu să dai vina pe alţii că eşti tu prost de dispus să-ţi baţi joc de legi şi reguli, că eşti fioros cât timp nu te prinde nimeni şi ghiocel în faţa chitanţierului – asta dacă nu-ţi aminteşti că „ştii tu pe cineva”, sau îţi scoţi pedigree-ul ginecologic sau artistic la înaintare („ştii tu cine sunt eu?”)...

Clivajul cu civilizaţia se vede cel mai bine azi când din Novak Djokovic şi-au făcut toţi chip cioplit: alţii să aduleze, ceilalţi să scuipe.

Aici nu este vorba despre vaccin/antivaccin, ci despre legi şi suveranitatea statului numit Australia de a-şi verifica şi imune regului la graniţe. Este despre verificarea legalității/autenticității unor acte de trecere a frontierei unui stat suveran. Australienii ăia n-au dreptul la suveranitate și la decizie, numai dacopații și sârbopații când îşi acuză politicienii că i-au transformat în colonie.

E vorba despre veridicitatea unor acte, care au scos la iveală că individul este o jigodie căruia nu-i pasă decât de propria imagine. Ceri să intri să joci şi afirmi şi produci dovezi în apărarea faptului că nu te-ai vaccinat faptul că ai fost infectat şi declarat pozitiv. Dar a doua zi, deşi legea era clară în ceea ce priveşte carantinarea, inclusiv în Serbia (14 zile de la declararea pozitivării), te duci, fără mască, la manifestări în spaţii închise cu copii – dovediţi a fi cei care răspândesc cel mai acurat virusul. Copiii aceia au infectat la rândul lor pe alţii, poate chiar persoane vulnerabile.

Ce ne spune acest lucru despre caracterul celui mai cel tenismen? Că este ZERO. Cum ZERO este şi caracterul celor care îi scuză lipsa de caracter prin prisma faptului că, la această oră, e cel mai talentat individ la dat cu racheta în minge de pe această planetă.

Vaccinul nu te apără de infecție, cum nici centura de siguranță nu te apără de moarte dacă intri cu 240 într-un copac, parapet sau TIR. Cum nu e nici o conspirație a vânzătorilor de becuri că după zi vine noaptea. Şi nici a vânzătorilor de cauciucuri că iarna nu-i ca vara.

Fiecare face ce crede el mai bine cu corpul său. Eu nu sunt adeptul dictaturilor, nici măcar cea medicală pe care am semnalat-o încă din 2020 când s-au apucat neterminații de la guvernare să-i pună pe paznici să se transforme în medici și în personal calificat să trieze după temperatură intrarea în magazine. De atunci am zis că ne paşte o dictatură medicală.

Dar asta nu înseamnă că cei care se vaccinează sunt oi, iar cei care nu, sunt boi.

Eu m-am vaccinat că așa am avut chef şi am considerat că e mai bine. La cât salam cu soia și parizer comunist am în mine, se sperie și vaccinul, și virusul.

Dar discuţia despre „Nole” nu este despre vaccin, ci despre respectul faţă de legi. Şi despre caracter ZERO. Atât al lui, cât şi al „nole”paţilor!

Şi, gata!

Adauga comentariu