Judecătoria Suceava refuză să facă publice motivele pentru care șoferul, care a lovit-o mortal pe jandarmerița Irina Airinei, a fost lăsat să plece acasă

Zilele trecute, Ziar de Suceava a scris în exclusivitate faptul că Bogdan Florin Chetrariu (26 de ani), din comuna Mitocu Dragomirna, șoferul ce a lovit-o mortal pe trecerea pentru pietoni pe jandarmerița Irina Airinei, a fost lăsat de către judecători să plece acasă, fiind plasat în arest la domiciliu.

Reporterii Ziar de Suceava au încercat să afle motivele ce au stat la bazele acestei decizii ce a nemulțumit pe mai toată lumea. Astfel, a fost făcută o solicitarea în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care am cerut de la Judecătoria Suceava să ni se ofere o copie după motivarea magistraților ce au decis plasarea lui Chetrariu în arest la domiciliu. Reprezentanții Judecătoriei Suceava au refuzat însă să ne ofere această copie.

„Urmare a solicitării dv. de a vi se pune la dispoziţie motivarea judecătorilor din dosarul cu numărul 80/314/2019, vă aducem la cunoştinţă că nu vă putem comunica cele solicitate, faţă de dispoziţiile art. 27 ind. 1 - art. 27 ind. 4 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”, se arată în răspunsul oferit de către Judecătoria Suceava semnat de către judecătorul Cătălin Brânză.  

În Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass – media, la art. 27. ind.1 se arată că: „La cerere, reprezentanţilor mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei sau ale actelor prin care au fost luate următoarele măsuri procesuale: începerea urmăririi penale, continuarea urmăririi penale faţă de suspect, punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive care intră în competenţa procurorului, luarea măsurii reţinerii şi sesizarea instanţei competente în vederea luării măsurii arestului la domiciliu sau a arestării preventive; extrasul va cuprinde situaţia de fapt, după asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezultă informaţii prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieţii private, precum şi a celor referitoare la probe şi analiza acestora. Cererea se aprobă de către purtătorul de cuvânt al parchetului, cu consultarea procurorului de caz, sau în lipsa acestuia, a conducătorului parchetului”.

De asemenea, la art.27 ind.4 se precizează că: „Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în considerarea motivelor menţionate la art. 36, nu pot fi eliberate reprezentanţilor mass-media copii ale actelor şi soluţiilor din dosarele având obiectele menţionate la art. 6 lit. a) din dispozitivul Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 308 din 5 martie 2009 privind derularea proiectului Jurindex[1], precum şi obiectele corespondente care rezultă din reglementarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”.

Practic, Judecătoria Suceava vrea să spună că furnizarea de informaţii de interes public privind activitatea judiciară poate fi restrânsă în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale sau când o impun interesele minorilor ori protecţia vieţii private a părţilor în proces sau a altor persoane. Dreptul la liberul acces la informaţii de interes public poate fi restrâns şi atunci când, în împrejurări speciale, instanţa apreciază că publicitatea ar fi de natură să aducă atingere înfăptuirii justiţiei.

Este interesant cum ar fi putut să aducă atingere înfăptuirii justiției publicarea motivelor ce au stat la baza punerii în libertatea a inculpatului Bogdan Florin Chetrariu, dar probabil nu vom primi niciodată vreun răspuns.

A omorât o tânără mamă și a băgat în comă un îngeraș de copil, însă va fi judecată în libertate

Zilele trecute, Judecătoria Suceava a respins ca nefondată propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva inculpatului Bogdan – Florin Chetrariu (26 de ani), din comuna Mitocu Dragomirnei, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Magistrații suceveni au considerat oportună înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile. Chetrariu a fost pus în libertate cu obligația de a nu părăsi imobilul în care locuiește efectiv, fără permisiunea organului judiciar ce a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza.

Amintim că Bogdan Florin Chetrariu este șoferul care a ucis-o pe jandarmerița Irina Cristina Airinei (40 de ani) și a băgat-o în coma pe fetița acesteia, după ce le-a izbit violent cu mașina pe trecerea pentru pietoni din fața Tribunalului din Suceava,

Individul domiciliat în comuna Mitocu Dragomirnei, se afla la volanul autoturismului marca Audi. Din cauza vitezei, a neatenției și a lipsei de experiență, acesta a lovit-o extreme de puternic pe femeia care se deplasa, regulamentar pe trecerea de pietoni, cu căruciorul în care își avea fiica în vârstă de un an și șase luni.

Tânărul a declarat în urma accidentului că îi pare foarte rău de cele produse, încercând să povestească întreaga scenă.

 

 

 

Adauga comentariu