Judecătorii Curții de Apel Suceava anunță faptul că vor protesta dacă vor scădea salariile magistraților

Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Suceava a transmis ceea ce s-a stabilit în urma unei sedințe ce a avut loc astăzi.

„Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Suceava, întrunită în ședința din 23 decembrie 2019, a analizat efectul potențial al diminuării sporului pentru desfășurarea activității în condiții grele şi vătămătoare precum şi al eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților, constatându-se că aceste măsuri, aflate în procedură avansată de legiferare, sunt de natură să afecteze independența puterii judecătorești.

Stabilitatea financiară a magistraților nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile profesiei, reglementate pentru garantarea independenței şi imparțialității lor, aspect statuat şi prin decizii ale Curţii Constituționale – Decizia nr. 20/2000 și nr. 873/2010.

Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Suceava face un apel în sensul respectării echilibrului puterilor legislativă, executivă şi judecătorească și evitării oricăror măsuri de natură a submina autoritatea judecătorilor.

Drept urmare, în situația în care vor fi adoptate măsuri de diminuare a drepturilor salariale de natură a încălca statutul constituțional al magistraților, judecătorii Curţii de Apel Suceava își rezervă dreptul de a iniția acțiuni de protest fără a afecta judecarea cauzelor urgente şi care nu pot fi amânate”, a transmis Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Suceava.

Adauga comentariu