Judecătorii rădăuțeni „condamnă la moarte” un tânăr care a refuzat să se alăture teroriștilor: „Dacă mă întorc, talibanii se vor răzbuna. Mă vor omorî”

Judecătoria Rădăuți a luat o decizie egală cu condamnarea la moarte. Un tânăr refugiat din Afganistan care este cazat de la începutul anului la Centrul Regional de Cazare și Proceduri a Solicitanților de Azil, ar trebui să fie repatriat în țara sa natală, unde nu are șanse de supraviețuire după ce a refuzat să se alăture talibanilor.

Afzal Muhammadullah (17 ani) a cerut să primească statutul de refugiat, însă a fost refuzat. Originar dintr-o localitate din apropierea capitalei Kabul, tânărul afgan a fugit din țară după ce a primit oferta de a se alătura luptei talibanilor. Afzal a reușit să fugă cu ajutorul familie, ajungând în România după ce a tranzitat Grecia și Bulgaria.

„Cu două luni înainte să plec din țara mea, în localitatea de unde sunt au venit talibanii care au început să recruteze tineri. La fel s-a întâmplat și în cazul meu. Talibanii i-au spus tatălui mă că mă doresc alături de ei. Tata le-a cerut un răgaz ca să mă pregătesc înainte și atunci am stabilit că cel mai bine este să plec. A doua zi am plecat la Kabul, în capitală, de unde am putut să fug. Dacă mă întorc, talibanii se vor răzbuna. Mă vor omorî. Ei te consideră trădător dacă nu lupți pentru ei. Iar trădătorii sunt uciși!”, a declarat Afzal Muhammadullah pentru jurnaliștii de la Gândul.

Tânărul afgan se roagă la autoritățile din România să nu-l trimită înapoi acasă deoarece talibanii se vor răzbuna, iar el va fi cel mai probabil ucis. Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) este cel care nu dorește să-i acorde clemență lui Afzal.

„În Afganistan, străinul era o persoană obișnuită, fără un profil public, nu era angajatul unei institutii importante, nu desfășura activități politice, fără ocupație, astfel încearcă să dea o notă gravă solicitării sale de a obține mai ușor o formă de protecție”, a transmis IGI, conform Gândul.

Afzal este nemulțumit de faptul că nu este crezut și a apelat la un avocat care pare decis să-l ajute pe tânărul afgan.

„Afzal este o persoană care a fost deja supusă unor traume psihice în statul de origine și care are dreptul la un nivel de trai decent și de a trăi într-o zonă care să îi confere siguranță și securitate, în acord cu respectarea drepturilor si libertăților fundamentale garantate de Convenția Europeană”, a arătat avocatul lui Afzal.

Tânărul afgan a explicat că refuzul de a te alătura unei grupări teroriste este sinonmi cu condamnarea la moarte.

Inspectoratul General pentru Imigrări susține că povestea lui Afzal nu este reală și că recrutarea sa de către o grupare teroristă este defapt un pretext pentru a primi azil în România.

„Recrutările în rândul mișcării talibane sunt în marea lor majoritate voluntare, bazate pe convingerile celor care aderă la această grupare. Doar în situații de criză gruparea talibană a recurs și la recrutări forțate. Nu este însă cazul petentului, care nu a fost subiectul unei astfel de recrutări forțate. Discuțiile amiabile cu tatăl său, obținerea unei amânări pentru pregătire sunt în mod evident incompatibile cu o recrutare forțată din partea grupării. Dimpotrivă, gruparea talibană este cea care se ocupă cu pregătirea, atât ideologică, cât și militară, a persoanelor recrutate. Împotrivirea la o astfel de recrutare forțată atrage repercusiuni din partea grupării talibane, lucru ce nu s-a întâmplat în cazul solicitantului, familia sa rămânând în continuare în aceeași locație. Profilul solicitantului nu corespunde cu cel al persoanelor pentru care gruparea talibană urmărește recrutarea, fiind preferate persoane care au abilități de luptă și împărtășesc convingerile mișcării. Apreciem că episodul recrutării forțate nu este unul real, ci a fost inventat de către solicitant pentru a justifica cererea de protecție internațională”, a explicat IGI conform jurnaliștilor de la Gândul.

Zilele trecute, Judecătoria Rădăuți a respins cererea lui Afzal și practic acesta ar urma să fie trimis acasă în Afganistan.

„Interesul petentului nu este unul mo tivat de o temere reală de persecuție, motivele care l-au determinat să plece din Afganistan fiind de altă natură decât cele prevăzute de legea azilului. Contradicțiile din declarațiile petentului, așa cum au fost mai sus expuse, având în vedere și faptul că profilul lui nu se încadrează între potențialele profiluri de risc, întăresc convingerea instanței că motivele de persecuție invocate nu sunt verosimile, așa încât petentului nu i se poate acorda prezumția de bună-credință (…) Totodată, din aceste informații rezultă că districtul din care face parte satul în care locuia petentul se află sub control guvernamental. Petentul nu riscă o asemenea condamnare sau tratament inuman și nu a fost reținut de autorități”, au explicat magistrații de la Judecătoria Rădăuți pentru Gândul.

Singura șansă a lui Afzal este să conteste la Tribunalul Suceava decizia dată de Judecătoria Rădăuți, iar magistrații suceveni să dea o soluție total diferită. Conform spuselor tânărului afgan, trimiterea lui acasă ar însemna pedeapsa capitală.

Sursă material: www.gandul.ro

Adauga comentariu