„La vremuri noi, tot noi”. Sucevenii au cerut schimbarea, însă doar pe Facebook

În perioada de campanie electorală, precum și în cea de precampanie, sucevenii au fost extrem de vocali în mediul online și se băteau cu pumnul în piept că doresc alte persoane în fruntea Consiliului Județean Suceava și la Primăria municipiului Suceava.

Aceste voci erau mult mai puternice în perioada în care municipiul Suceava s-a aflat în carantină. Atunci, sucevenii au găsit principalul vinovat de situația creată în persoana lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Comentariile din mediul online dădeau impresia că Flutur nu ar mai avea vreo șansă nici măcar să câștige funcția de președinte de asociație de proprietari.

Chiar dacă se lăudau că vor „capul” lui Flutur, sucevenii au confirmat încă o dată proverbul „câinele care latră nu mușcă”. Cetățenii cu drept de vot din Suceava nu s-au înghesuit la urne, prezența fiind de 45,08% la nivel de județ. Dintre aceștia, 41,53% l-au preferat pe Gheorghe Flutur la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, acesta obținând aproape 107.000 de voturi. Principala contracandidată, Mirela Adomnicăi (PSD), a fost preferată de 82.000 de suceveni, diferența dintre cei doi fiind de 25.000 de voturi.

Sucevenii, probabil obișnuiți să stea în case, nu s-au sinchisit să iasă la vot, astfel că schimbarea s-a mutat pentru data viitoare.

O situație similară este întâlnită și la Primăria municipiului Suceava. În ultimii patru ani, primarul Ion Lungu a fost extrem de contestat în mediul online. Sucevenii s-au arătat deciși să-l înlocuiască pe edilul aflat în fruntea orașului de 16 ani, însă au fost mai greu de urnit spre secțiile de votare.

Prezența la vot a fost de doar 30,18% în municipiul reședință de județ. Ion Lungu a primit 9.800 de voturi ceea ce înseamnă undeva la 10% din totalul sucevenilor cu drept de vot. Astfel, schimbarea s-a lăsat așteptată pentru o dată ulterioară și la Primăria municipiului Suceava.

Ce-i drept, Lungu a profitat și de faptul că a alergat aproape de unul singur, ceilalți contracandidați fiind mult mai slabi cotați, parte din ei – iluștri necunoscuți.

Concluzia alegerilor locale din județul Suceava se poate trage din cuvintele lui Caragiale: „La vremuri noi, tot noi”.

Sursa foto: www.jupanul.ro

Adauga comentariu