Mai multe râuri din județul Suceava se află sub cod galben și cod portocaliu de inundații

Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Până la data de 2 iulie 2021, ora 00.00, râul Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, râul Moldova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, râul Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior și alte râuri din țară de află sub cod portocaliu.

De asemenea, până la data de 3 iulie 2021, ora 00.00, mai multe râuri din România, printre care și râurile Suceava, Moldova, Bistrița se află sub cod galben.

COD GALBEN: Risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale cotei de atenție/fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social - economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotei de inundatie/fazei a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intesității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Adauga comentariu