Mai mulți tineri, care voiau să meargă „la sparanghel” în Germania, au fost întorși din drum și amendați:„Încerc să plec iară, ce să fac acasă?”

Mai mulți suceveni au încercat să fenteze carantina impusă județului Suceava și au luat-o cu autocarele pe drumuri ocolitoare, ca să evite filtrele de Poliție instalate la ieșire din județ. Toți încercau să plece la muncă, în Germania, la cules de sparanghel, având chiar contracte semnate cu angajatorul german.

Însă, având în vedere că județul Suceava și localitățile limitrofe sunt sub carantină și există restricții clare de circulație, autoritățile i-au trimis înapoi. Pentru ei, singura opțiune fiind să ajungă la muncă în Germania, au ales o rută ocolitoare, în loc să se întoarcă acasă, atunci când primul filtru de Poliție i-a întors din drum.

Autocarele au reușit o perioadă să evite filtrele, însă doar până la Pașcani, unde sucevenii au fost reperați de un echipaj de Poliție, opriți, amendați și întorși din drum.

Un tânăr sucevean, tată a trei copii, din Mitocu Dragomirnei, zonă roșie a Sucevei, a explicat că singura șansă de a aduce bani familiei este să plece la muncă, în străinătate.

„Am făcut un contract cu Germania și am vrut să plecăm în Germania deoarece am trei copii acasă, soția nu lucrează că am copii și trebuie să aibă grijă de ei și vreau să le ofer un trai mai bun. Pe drum, Poliția Română ne-a oprit și ne-a întors înapoi și s-au gândit să ne dea o amendă de 2.000 de lei și nu ne lasă să plecăm deoarece Suceava este în carantină cu cele opt localități. Eu vreau să precizez că am venit pe 12 martie din Italia, m-au ținut 14 zile în carantină la Brândușa. După 14 zile, mi-au făcut un test pe data de 14, pe 25 au venit rezultatele la test negativ. (...) M-am simțit rău un pic, mă durea în piept și aveam un pic de tusă, dar era o simplă răceală, m-au luat la spital, m-au ținut patru zile la spital, nu a venit niciun medic la mine, nu a venit nimeni. Am toate foile, am tot. După patru zile am sunat la DSP, mi-a dat drumul, externare. Pe externare scria <infectat cu coronavirus>, am foile, declar, am foile, am dovadă. Am sunat pe cineva și m-a ținut patru zile la Hotel Mandachi și mi-a adus cineva, mi-a făcut testul, din care am ieșit iar negativ. Am familie acasă și mă temeam să merg acasăcă am mers în spital. Mi-a ieșit testul negativ și am mers acasă. După 28 de zile am vrut să merg la lucru în Germania. (...) Ne-a întors înapoi filtru, adevărul, mi-a arătat cineva un drum ocolitor, am mers, am ajuns acolo”, a spus un tânăr. Pentru a vedea întreaga declarație video puteți da click aici.

Un alt tânăr, acesta din Mitocu Dragomirnei, județul Suceava, a vrut și el cu orice preț să ajungă în Germania, la cules de sparanghel

Acesta se afla într-un autocar care se îndrepta spre Iași și apoi spre aeroport, când a fost oprit de un filtru rutier, iar polițiștii au verificat buletinele pasagerilor. Până la acel moment, autocarul o luase pe o rută ocolitoare, tocmai ca să nu fie reperat de echipajele de Poliție.

Autocarul a fost oprit, într-un final, la Ruginoasa și persoanele care veneau din zona roșie au fost întoarse din drum.

"Dacă n-am ce mânca, ce fac, ies în stradă să dau în cap la altul? Ne-a oprit un filtru, ne-a spus să ne întoarcem și am luat-o pe altă parte, pe unde am putut trece. La Ruginoasa ne-a prins, pentru că ne-au verificat buletinele și au văzut că suntem dintr-o zonă carantinată. Ce să fac acasă? Am început să fac o casă. Încerc să plec iară, ce să fac acasă? Cine-mi dă de mâncare?", a declarat tânărul. Pentru a vedea întreaga declarație video puteți da click aici.

sursa material: observator.tv, observator.tv

Adauga comentariu