Medicii Spitalului Județean Suceava au salvat un bărbat diagnosticat cu botulism. În ultimii doi ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism la SJU Suceava

În luna martie a anului 2022, la Spitalul Județean Suceava a fost diagnosticat și tratat primul caz de botulism din acest an. Este vorba despre un pacient în vârstă de 60 de ani care s-a prezentat în ambulatoriul de Neurologie pentru diplopie (vedere dublă) brusc instalată de câteva zile, cu un RMN cerebral efectuat care a pus în evidență câteva leziuni neurologice. Din această cauză, pacientul a fost internat în secția de Neurologie.

„Pe baza simptomatologiei (diplopie, dificultăți la înghițirea lichidelor, dificultăți de respirație, absență tranzit intestinal de 5 zile) și anamnezei amănunțite (pacientul declara că a consumat zacuscă de pește făcută acasă), a fost solicitat consult de boli infecțioase. Atunci medicul a ridicat suspiciunea de botulism.

Pacientul a fost transferat în secția de Boli Infecțioase, dar cu supraveghere în ATI. Acestuia i s-au recoltat probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice și s-a făcut comandă de urgență pentru ser antibotulinic care a ajuns și a fost administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecție.

După administrare, s-a constatat amelioarea simptomelor și dispariția diplopiei în 72 de ore. Pacientul și-a reluat tranzitul, au dispărut treptat tulburările de deglutiție și respirație și a fost externat, vindecat, după 10 zile”, au transmis reprezentanții SJU Suceava.

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate (marea majoritate conserve incorect sterilizate) sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei.

În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

În ultimii doi ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost salvat.

„Anamneza atent realizată de medicul neurolog și solicitarea consultului de boli infecțioase, au ridicat suspiciunea de botulism, moment în care a început o cursă contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient. Pe tot parcursul internării, au fost excluse și alte patologii neurologice (boala Lyme, Myastenia Gravis). Echipa a fost formată din medic neurolog dr. Dana Neagu, medic anestezist dr. Ștefan Violeta, farmacist șef Alina Apopei, medic infecționist dr Monica Terteliu Băițan și întregul colectiv al secției de Boli Infecțioase. Cazul acesta demonstrează importanța anamnezei amanunțite și a consultului interdisciplinar”, a spus dr. Monica Terteliu, medic șef al Secției de Boli Infecțioase.

 

Adauga comentariu