Mesajul celui mai vocal activist de mediu din județul Suceava, la final de an. Tiberiu Boșutar: „Am zeci de procese pe rol în care mi se cer cumulat peste două milioane de RONI despăgubiri”

Acum, spre finalul anului 2020, Tiberiu Boșutar, cel mai vocal activist de mediu din județul Suceava, datorită căruia activitatea mafiei lemnului a ajuns subiect internațional, a tras linie anului curent și a transmis ce au însemnat ultimele 12 luni pentru el și cu ce s-a ales.

„Voi vă închipuiți că eu sunt Isus Hristos ce stă răstignit pe cruce și zice <Iartă-i Doamne că nu știu ce fac>?
Sunt Tiberiu Boșutar, un român născut într-o familie cu tradiție în meșteșugărit. Atât bunicul cât și tatăl meu au fost dulgheri renumiți ai zonei, din mâinile lor au ieșit sute de gospodării bucovinene, toate făcute din lemn masiv cioplit manual de ei și echipele lor, iar mai apoi acele bârne ridicate manual și acoperite cu draniță au devenit case muzeu în fața cărora vă pozați și acum cei mai mulți dintre voi! Am lucrat alături de ei, am avut și afacerea mea, am fost pe rând tractorist, șofer pe camion și director de complex hotelier! Știu să apreciez valoarea lemnului și realizez volumul de muncă depusă pentru a vedea un copac transformat în gospodării, în unelte agricole, în mobilă sau elemente decorative! Toți aveți câte ceva din lemn în casă și, poate unii dintre dumneavoastră, vă închipuiți că există pepiniere unde cresc mese și scaune din lemn masiv! Nu, nu există așa ceva! Lemnul trebuie tăiat și prelucrat de niște <hoți>, tras kilometri prin râuri și pe drumuri forestiere, încărcat și transportat la puncte de prelucrare. De aia încerc să înțeleg pe fiecare și vreau să ajungem să trăim în liniște și fără să mai aud că există lemn tăiat ilegal, dar înainte să începem să ne acuzăm, amenințăm și omorâm între noi!

În 2014 când eram în apogeul evoluției, împlinit și mulțumit de tot ce eram ca om și tată, am decis să încep să mă implic și să fac ceva pentru cei din jurul meu și pentru generațiile ce vin din urmă! Am colindat mai întâi lumea în lung și-n lat să-mi fac o idee despre cum conviețuiesc și alte popoare, iar din 2016 m-am apucat de treabă.

Înainte să știu că mai face asta cineva în România și înainte ca cineva să creadă că furtul de lemne poate fi demascat și oprit, exclusiv din bugetul familiei am fondat un ONG, am cumpărat acel Duster și l-am inscripționat cu însemnele asociației, am montat camere de supraveghere video, am urmărit transporturi de lemn identificând zeci de metode de furt folosite pentru a face aproape imposibil de prins milioane de mc de lemn ce tăiate ilegal reușeau să tranziteze țara în lung și-n lat fără nici o problemă! Am făcut toate astea în liniște și anonimat dar cu rezultate colosale!

La îndemnul unor prieteni, în 2019 am decis să vin în fața dumnevoastră și să vă fac cunoscute o parte din acțiunile mele fără să vă cer nimic la schimb! Am continuat să monitorizez, să identific și să reclam situațiile ilegale din sector, dar fără să dezbin și provoc lumea la scandal.

Acum, la sfârșit de 2020 trag linie și fac un inventar!
- familia speriată și debusolată
- mașina distrusă
- nu mi-am mai cumpărat o pereche de șosete de ani de zile pentru că am folosit toți banii in a susține proiectul în viață
- locuiesc cu soția într-o garsonieră a părinților .
- am zeci de procese pe rol în care mi se cere cumulat peste 2 milioane de RONI despăgubire și peste toate astea sunt nevoit să citesc mesaje în care oameni ce par educați și echilibrați, scriu <și jegosul ăsta a fost cumpărat>.

Aveți certitudinea celor scrise la adresa mea? Considerați că vă sunt dator cu ceva? Este oare România doar țara mea și-a lui Bodnar? Câte procese aveți fiecare dintre dumneavostră? Câte mașini sparte aveți? Ce ați face să vă vedeți copii amenințați și cu ochii plini de lacrimi de frică?

Nu știu ce ați face voi, dar noi CONTINUĂM!

E adevărat că mă contrazic uneori cu toată lumea, dar nu din ură, invidie sau frică de concurență, ci pentru că realizez că suntem depășiți numeric și vreau să ajungem să performăm și să devenim mai eficienți!

Pentru că bunic fiind, pot vedea lucrurile rezolvate fără ură și amenințări!
Pentru că vă respect și iubesc pe toți!
Pentru că sper în valoarea generațiilor copiilor și nepoților noștri.
Pentru că știu că o să reușim să schimbăm lumea.
Pentru că VREAU și pentru că POT”, a spus Tiberiu Boșutar.

Adauga comentariu