Militari din Armată condamnați la închisoare după ce au jonglat cu posturile soldaților

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe căpitanul Florin Pandelea din cadrul UM 01037 Vatra Dornei la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În același dosar a mai fost condamnat și pe soldatul Iulian Valerică Vizitiu din cadrul UM 01769 Bacău la trei ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. Tatăl acestuia, Valerică Vizitiu, s-a ales și el cu trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență.

Cel de-al patrulea inculpat din dosar, plutonierul adjunct șef Constantin Mihaiu de la Centrul Militar Județean Suceava a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentur săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.

Trebuie menționat faptul că sentința judecătorilor suceveni nu este definitivă și poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Procurori militari din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar (PTM) Iaşi au dispus, la data de 4 aprilie 2017, punerea în mişcare şi reţinerea inculpatului militar căpitanul Florin Pandelea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

De asemenea, procurorii îi amintesc în dosar şi pe plutonierul Constantin Mihaiu, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă, Iulian Valerică Vizitiu , sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, precum şi a inculpatului Valerică Vizitiu, pentru complicitate şi instigare la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În cursul zilei de ieri, 5 aprilie 2017, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, care a dispus măsura arestului la domiciliu faţă de inculpatul Florin Pandelea şi măsura controlului judiciar faţă de ceilalţi trei inculpaţi, măsuri contestate de procurorii militari.

PTM Iaşi a transmis: „În intervalul martie – aprilie 2016, inculpatul militar Pandelea Florin a pretins de la denunţătorul T.R.N. suma de 1.000 de euro şi primit 2.230 lei (echivalentul a 500 de euro) în contul cardului de salariu pentru a efectua intervenţii în vederea încadrării unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliţie militară de pe raza judeţelor Bistriţa sau Suceava. Ulterior, inculpatul a pretins şi primit de la aceeaşi persoană şi suma de 400 lei pentru intervenţii vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iaşi în luna aprilie 2016”.

Totodată, în luna septembrie 2016, inculpatul Florin Pandelea a pretins de la inculpatul Iulian Valerică Vizitiu bani şi foloase materiale pentru a exercita intervenţii pe parcursul procedurilor de înscriere şi evaluare în vederea încadrării acestuia ca militar profesionist.

De asemenea, inculpatul Iulian Valerică Vizitiu a oferit, în cursul lunii decembrie 2016, sume de bani şi inculpatului Mihaiu Constantin (subofiţer) pentru a realiza intervenţii în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist şi, ulterior, pentru ca acesta să intervină în vederea obţinerii unei repartiţii, conform opţiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofiţerul a acceptat, implicându-se în efectuarea acestor intervenţii.

Potrivit procurorilor, în ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului Valerică Vizitiu, tatăl inculpatului Iulian Valerică Vizitiu, din probatoriul administrat a reieşit că, luând cunoştinţă în cursul lunii septembrie 2016 de banii pretinşi de Florin Pandelea pentru a-şi trafica influenţa, a făcut o contraofertă condiţionată de implicarea unei rude a unui militar, care a fost prezentată de Iulian Valerică Vizitiu militarului Florin Pandelea.

PTM mai transmite: „Totodată, inculpatul Vizitiu Valerică l-a consiliat pe fiul său cum să procedeze în predarea banilor către inculpatul Pandelea Florin şi l-a determinat să ofere inculpatului Mihaiu Constantin o sumă de bani în vederea efectuării unor intervenţii pentru obţinerea unei repartiţii corespunzătoare”.

Pe data de 4 aprilie 2017, în baza încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, sub coordonarea a trei procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava de către lucrători din cadrul DGA, SJA Suceava, cu sprijinul jandarmilor din cadrul UJ Suceava, conform sursei citate.

Adauga comentariu