Mina de la Crucea, singura mină de uraniu din România, va fi închisă anul acesta

Singura exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din România, cea de la Crucea – Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, va fi închisă anul acesta, potrivit planurilor Guvernului.

Măsura este luată în contextul ineficienței economice, zăcământul de uraniu fiind aproape epuizat. Mina de la Crucea, care aprovizionează centrala nucleară Cernavodă, mai are acum circa 300 de salariați.

Costurile totale de închidere, cu tot cu măsurile de protecție socială pentru mineri, sunt estimate la peste 246 milioane lei, la care se vor adăuga cheltuieli anuale de conservare și monitorizare post-închidere În acest fel, România va pierde, cel puțin temporar, avantajul de a dispune de un ciclu nuclear complet, compus din extracție de uraniu brut, procesare și fabricare de combustibil nuclear și utilizare finală pentru producerea de energie electrică.

„În cadrul procesului de restructurare a activității miniere, titularul de licență a constatat necesitatea închiderii definitive a zăcământului de uraniu Crucea Botușana, județul Suceava. Drept urmare s-au întocmit documentațiile de fundamentare a lucrărilor de închidere, cu includerea cheltuielilor aferente menținerii nivelului impus de lege, pentru factorii de mediu din perioada postînchidere (…). Această etapă vine ca urmare a ineficienței economice a valorificării rezervelor rămase ca urmare a conținutului scăzut al rezervelor exploatabile, în actualele condiții economice depășind cu mult valoarea producției extrase. Față de condițiile geo-miniere existente și a calității rezervelor, nu se cunosc soluții tehnico-economice care să permită îmbunătățirea radicală a parametrilor economici calculați pentru valorificare. Nu există perspectiva pentru a promova rezerve de minereu mai bogate în acest perimetru”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern de aprobare a închiderii minei.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a avizat, luna aceasta, planul de încetare a activității pentru zăcământul Crucea-Botușana. Cheltuielile de închidere și reconstrucție ecologică sunt estimate la peste 234 milioane lei, iar cele de protecție socială – la 12,2 milioane lei. La acestea se vor adăuga cheltuieli anuale, cel puțin până în 2028 inclusiv, de 18,6 milioane lei – cu conservarea și de 3,95 milioane lei – cu monitorizarea post-închidere. Pentru anul în curs, necesarul de finanțare de la bugetul de stat este estimat la 45 milioane lei, din care 29,4 milioane lei pentru închidere și reconstrucție ecologică și 15,5 milioane lei pentru programul tehnic de conservare.

Închiderea exploatării miniere va avea efecte serioase pentru întreaga zonă. În primul rând este vorba de cei aproximativ 300 de oameni din Crucea, Broșteni, Ostra, Stulpicani, dar și din alte localități ale județelor Suceava și Neamț, care vor rămâne fără loc de muncă. În al doilea rând, sunt datorii uriașe acumulate către două administrații locale din județul Suceava. La Primăria Crucea datoriile pentru impozitele pe clădiri și terenuri, dar și pe alte mijloace fixe, sunt de aproape 600.000 de lei, în timp ce Primăria Ostra are de recuperat în jur de 300.000 de lei.

Impactul social prin închiderea celor două exploatări putea fi evitat prin deschiderea unei noi mine. Prospecțiunile efectuate în urmă cu mai mulți ani au arătat că în zona Tulgheș – Grințieș există un zăcământ important de uraniu. Programul de guvernare al actualului Executiv prevede deschiderea unei noi mine de uraniu de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă. Primăvara trecută, acționarii Nuclearelectrica au aprobat inițierea demersurilor în vederea transferului licenței de concesiune a activității de exploatare a uraniului în perimetrul Tulgheș-Grințieș (județul Neamț) de la CNU la SNN.

Intenția este însă departe de a fi una nouă. În 2011, Ministerul Energiei a plătit peste 10 milioane de lei pentru un studiu de fezabilizate comandat de Compania Naţională a Uraniului în vederea deschiderii unei noi exploatări miniere de uraniu în Carpații Orientali, care să înlocuiască actuala mină uraniferă Crucea, unde zăcământul este pe cale de epuizare. Studiul a fost întocmit și plătit degeaba pentru că, de atunci și până acum, nici un Guvern nu a aprobat investiția, estimată în 2013 la circa 407 milioane lei, cu tot cu TVA. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost elaborat în 2013, însă nu a mai fost adoptat pentru că nu au fost găsite surse de finanțare pentru demararea investiției.

Adauga comentariu