„Ministrul pamblică” și-a dat demisia

Valentin Popa a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei. Acesta și-a motivat decizia prins prisma faptului că nu poate accepta solicitarea UDMR legată de abrogarea susţinerii orelor de Limba Română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori de specialitate. 

„Am depus-o de câteva zeci de minute. Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci - şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat”, a declarat Valentin Popa.

La începutul acestui an, Popa poreclit în mass - media „ministrul pamblică” a devenit șef peste învățământul din țara noastră. Valentin Popa, fostul ministru al Educaţiei, a fost ales rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava în 2012. Popa a decis să-şi suspende mandatul de rector la USV pe durata ministeriatului.  

Înainte de a ajunge rector la USV, Valentin Popa a ocupat funcţiile de director al Departamentului de Calculatoare, Electronică şi Automatica şi de şef al Catedrei de Calculatoare şi Automatizări, în perioada 2004 – 2011, fiind doctor în specialitatea Componente, dispozitive şi circuite electrice.

Sursa foto: www.newsbucovina.ro

Adauga comentariu