Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre situația COVID actuală: „Suceava are cea mai mică acoperire vaccinală din ţară şi vedeţi că are cel mai mare grad de ocupare al paturilor din spital”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că gradul de ocupare al paturilor COVID la nivel naţional este 16%, cel mai mult fiind în Suceava, 34%. Ministrul speră ca rata de ocupare de 75%, care ar duce la trecerea în online a şcolilor, ”să fie cât mai întârziată sau deloc”.

„Am prevăzut o situaţie în care şcolile dintr-un judeţ se închid, atunci când 75% dintre paturile destinate COVID, conform Planului de rezilienţă, sunt ocupate, şi atunci recomandăm închiderea şcolii. Există o procedură prin care Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă decide încetarea cursurilor, dar atingerea acestui parametru ne dorim să fie cât mai întârziată sau deloc”, a declarat, vineri, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.    

Ministrul a prezentat date cu privire la situaţia actuală a paturilor destinate pacienţilor cu coronavirus.    

„Situaţia de astăzi variază între gradul de ocupare al paturilor, cel mai mic în judeţul Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28%, pentru Bucureşti şi Ilfov – 16%, iar la nivel naţional 16% este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate acestei infecţii, un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI”, a mai declarat Rafila.  

Acesta a explicat şi de ce a fost ales pragul de 75%: „Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitaea brusc şi vom solicita această decizie de închidere a şcolii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%”.    

De asemenea, ministrul a explicat de ce numărul locurilor libere din spital este cel mai mic la Suceava: „Judeţul Suceava are cea mai mică acoperire vaccinală din ţară şi vedeţi că are cel mai mare grad de ocupare al paturilor din spital – 34%, sigur nu e îngrijorător, până la 75% mai este un ecart destul de mare. În mod evident evoluţiile depind de la judeţ la judeţ”.  
sursa material: adevarul.ro

Adauga comentariu