Minorul, care riscă ani grei de pușcărie pentru că și-a atacat colegii cu un briceag, a avut o dispută cu unul dintre ”rivali” chiar în incinta liceului, dar nimănui nu i-a păsat. Au fost lăsați să își rezolve problemele cu riscul de a se omorî

Ionuț Juravle, în vârstă de 17 ani și șapte luni, din comuna Burla, riscă să fie condamnat la ani grei de închisoare după ce a avut un conflict cu trei colegi de-ai lui pe o stradă din municipiul Rădăuți, în apropierea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți. Conflictul a degenerat, ajungându-se la o bătaie în toată regulă. În timpul bătăii, tânărul a scos din buzunar un briceag și i-a atacat pe doi dintre colegii săi. Deoarece pe unul dintre colegii săi l-a înjunghiat grav, acum Ionuț Juravle este cercetat în stare de libertate pentru tentativă de omor.

De ce a ajuns tânărul în această ipostază? De ce avea asupra sa un briceag? Ce aveau de împărțit cei patru elevi și nu s-a putut rezolva altfel decât prin acte de violență? Ce au făcut profesorii și psihologul liceului pentru a preveni o astfel de dispută între elevi?”

Întrebările de mai sus sunt doar câteva întrebări care cel mai probabil vor rămâne fără vreun răspuns sincer. Și chiar dacă ar primi răspunsuri, în cazul lui Ionuț Juravle nu mai sunt de ajutor, dar ar putea fi de ajutor în cazul altor tineri.

Dacă altercațiile dintre elevi și bullying-ul la școală ar fi luate în serios, astfel de evenimente ar putea fi evitate

Imediat după producerea evenimentului sângeros în care au fost implicați tinerii cu vârste cuprinse între 17 – 19 ani, reprezentanții mass-media au încercat să ia legătura cu conducerea Colegiului Tehnic Rădăuți pentru a afla dacă în prealabil au mai fost și alte dispute între acești elevi în incinta unității de învățământ sau dacă s-a simțit vreodată vreo tensiune între aceștia. (Amintim faptul că toți erau colegi, iar unele cadre didactice interacționează cu aceștia aproape zilnic.)

Când directoarea liceului, Mihaela Niculina, care ocupă această funcție de de la începutul celui de-al II-lea semestru al anului școlar 2021 – 2022, s-a văzut față în față cu reprezentanții mass-media a susținut că în trecut nu ar fi existat niciun fel de dispută între elevii respectivi.

La scurt timp după această afirmație, reprezentanții mass-media au aflat că directoarea ori a mințit, ori habar nu avea despre faptul că între Ionuț Juravle și unul dintre cei trei colegi a existat un schimb de replici acide și o îmbrânceală chiar cu o zi înainte de momentul înjunghierii. Acea dispută dintre cei doi s-a consumat chiar în incinta liceului. Culmea este că, la data de 26 ianuarie 2022, directoarea susținea că tinerii nu s-au mai certat în trecut în unitatea școlară condusă de ea, dar oamenii de prin crâșme știau că între respectivii elevi ar fi fost un conflict, în școală, la data de 25 ianuarie 2022.

După ce informațiile privind disputa dintre cei doi elevi, consumată în incinta Colegiului Tehnic Rădăuți la data de 25 ianuarie 2022, au ajuns la urechile reprezentanților mass-media, cei din urmă s-au întors la unitatea de învățământ pentru a discuta cu directoarea. De această dată, atât Mihaela Niculina, cât și diriginta clasei din care fac parte protagoniștii, au recunoscut că într-adevăr între Ionuț Juravle și unul dintre colegii lui a avut loc o dispută cu o zi înaintea bătăii din fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

„Îi cunosc de trei ani de zile, niciunul nu a fost sancţionat, nu aveau absenţe multe, nu au făcut altă dată alte prostii”, a spus diriginta elevilor.

„În pauză, cei doi au avut o altercaţie verbală observată de către portarul şcolii şi rezolvată punctual. În secunda următoare a fost anunţat profesorul de serviciu, directorul adjunct, am intrat în clasă şi am intervenit. Cei doi păreau că sunt împăcaţi amiabil”, a spus un profesor, făcând referire la disputa tinerilor din data de 25 ianuarie 2022.

„Nu au mai fost alte evenimente care să ne determine să credem că ar putea să fie un conflict anterior care a degenerat, ci a fost efectiv incidentul la care nu ne aşteptam”, spunea directoarea Colegiului  Tehnic Rădăuți.

Până la urmă, directoarea a avut un moment de sinceritatea în care le-a spus reprezentanților mass-media că ea nu crede că înjurăturile și îmbrâncelile unor elevi ar reprezenta un conflict.

Conform acesteia, după ce doi elevi se îmbrâncesc și își vorbesc amenințător, dacă sunt întrebați „Ce au de împărțit?” și elevii răspund cu „Nu avem nimic de împărțit!”, înseamnă că aceștia s-au împăcat. Directoarea crede că e normal ca în pauză elevii să „își adreseze cuvinte și să se miște”. În acest caz, „să își adreseze cuvinte” înseamnă să se înjure/amenințe și „să se miște” înseamnă să se îmbrâncească.

Ce așteptări ar trebui să aibă părinții elevilor când știu că ai lor copii își petrec vreo șase ore din zi într-o școală în care e normal ca elevii să aibă astfel de dispute, iar conducerea unității școlare să accepte așa ceva.

Probabil, dacă un profesor și-ar fi consumat din timpul său pentru a avea o discuție amicală cu cei doi tineri imediat după ce s-au certat la data de 25 ianuarie, ziua de 26 ianuarie s-ar fi desfășurat altfel.

Directoarea Colegiului Tehnic Rădăuți se laudă că unitatea sa școlară are psiholog. Ce a făcut psihologul școlii pe data de 25 ianuarie 2021? Sau mai bine, ce face orice psiholog din unitățile de învățământ din județ? Freacă ness-uri zi de zi spunând că muncesc. Chiar se așteaptă cineva ca elevii să îl caute de psihologul școlii (uneori nici după patru ani de școală elevii nu știu cum arată psihologul) pentru a cere sprijin în vreo problemă? Poate că rezultatul ar fi fost altul dacă vreun angajat al școlii respective ar fi încercat să discute cu elevii și să le explice că dacă își bat joc unii de alții nu fac nimic bun, ci îi pot distruge viața copilului care încasează lovituri fizice sau este umilit. De asemenea poate ar trebui să li se amintească elevilor mai des că dacă își rezolvă problemele înjunghiindu-l pe „inamic” sau dându-i cu ceva în cap nu rezolvă problemele, ci mai rău, riscă să își distrugă viața.

Acum, profesorii vor spune că nu este problema lor dacă elevii au comportament antisocial. AR TREBUI SĂ FIE PROBLEMA LOR. Poate părinții unora dintre elevi nu au prea multe cărți citite, nu sunt foarte înțelepți și nu știu să le explice copiilor ce probleme vor întâmpina în viață și cum să le rezolve. Într-adevăr, există și părinți care, când își văd copiii bătuți, le spun acestora: „E vina ta! Tu ești prost, trebuia să îl lovești înapoi!”. O astfel de „învățătură” ar putea să o șteargă din mintea copilului un profesor căruia îi pasă de viitorul elevilor și mai ales de componența acestei societăți. Profesorii pot ajunge să fie ascultați și admirați de elevi dacă își dau interesul. În ceea ce privește viața, nu în puține cazuri copiii au învățat mai multe în patru ani de școală de la profesori decât în 18 – 19 ani de la proprii părinți.

Ce impresie își poate face societatea despre ceea ce se întâmplă în unitățile școlare, când elevii ajung să se omoare între ei în afara orelor, directoarea minte spunând că între ei nu a existat niciodată vreun conflict și pe urmă aceasta îi scoate pe reprezentanții mass-media afară din biroul său?

Doar Mihaela Niculina, care ar trebui să știe tot ce se întâmplă în Colegiul Tehnic Rădăuți, știe dacă a fost într-adevăr interesată vreo clipă de cuvintele pe care și-au aruncat reciproc Ionuț Juravle și colegul său în data de 25 ianuarie 2022. Din exterior a lăsat impresia că nu i-a păsat și nici nu îi pasă.

Condamnat la o viață distrusă

Ca rezultat a lipsei implicării angajaților de la Colegiul Tehnic Rădăuți, a lipsei de comunicare cu părinții și a lipsei informării eficiente a autorităților, Ionuț Juravle, cel mai probabil, va fi condamnat la închisoare cu executare.

Cu alte cuvinte, acesta va simți pe pielea sa, la o vârstă fragedă, ce înseamnă traiul din pușcărie. Acesta va intra pentru o faptă gravă, pentru tentativă de omor. După ce va ieși din închisoare, nu îi va păsa NIMĂNUI care este cu adevărat motivul pentru care a ajuns acesta după gratii. Când angajatorii vor auzi „TENTATIVĂ DE OMOR” cei mai mulți îi vor sugera să își depună CV-ul și în alte părți. Pentru o scăpare de moment la vârstă de nici 18 ani, acesta va avea de suferit o viață întreagă.

Problema poate fi pusă și în felul următor: „Cum va fi Ionuț Juravle după ce va ieși din închisoare?”. Indiferent dacă acesta va sta jumătate de an, un an, cinci ani sau 10 ani, riscă să iasă mai plin de ură decât atunci când a comis fapta. Și asta tot din cauza nepăsării celor din jur.


Elevul de la Colegiul Tehnic Rădăuți, care și-a tăiat cu un briceag doi colegi, va fi cercetat în libertate pentru tentativă de omor

Elevul de la Colegiul Tehnic Rădăuți, care și-a înjunghiat doi colegi, a fost reținut de polițiști

Doi elevi de la Colegiul Tehnic Rădăuți au fost înjunghiați cu un cuțit de către un coleg

 

Adauga comentariu