Moștenitorii familiei Sturdza au donat Ministerului Culturii conacul Vârnav - Liteanu

În ședința de astăzi, Guvernul României a aprobat Hotărârea prin care Ministerul Culturii a fost autorizat să accepte donația cu sarcini a imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea Casa Vârnav – Liteanu.

Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza. Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donație cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

„Casa Vârnav – Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și căreia să îi oferim utilitate în prezent și în viitor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Bijuteria arhitecturală de la Liteni a devenit grajd pentru capre

La sfârșitul anului trecut, cotidianul Ziar de Suceava anunțat că una dintre cele mai frumoase clădiri din zona Sucevei, conacul Sturza, va fi reabilitat.

Primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, împreună cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au găsit soluția pentru a salva casa boierească care a fost deținută de urmașul domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, aceasta va fi preluată ca donație de la actualul proprietar prințul, Johannes Sturza, de către Ministerul Culturii în vederea reabilitării.

Conacul domnesc din oraşul Liteni al judeţului Suceava şi-a pierdut strălucirea de odinioară. Dintr-o bijuterie arhitecturală a ajuns o ruină şi din cauza hoţilor, dar şi din cauza proprietarilor care, după ce au reuşit să intre în posesia construcţiei, nu au făcut investiţii de întreţinere.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost transformat în orfelinat. În perioada 1970 – 1980 a funcţionat ca primărie şi apoi a găzduit Cooperativa Agricolă. Cât timp s-a aflat în grija statului casa boierească a fost cât de cât întreţinută, nu a curs varul şi nu s-a desprins tencuiala de pe pereţi şi nici nu au fost smulse sobele şi caloriferele. La începutul anilor 2000, conacul a fost retrocedat, ajungând în grija familiei Sturdza, care locuieşte la Koln, în Germania.

Cei doi soţi, Rodica şi Johannes, nu au avut posibilitatea financiară să se îngrijească de clădirea de patrimoniu. Au scos-o la vânzare. La început au cerut 500.000 de euro, iar după trei ani, când au văzut că nu sunt doritori, au scăzut preţul la 230.000 de euro, însă nici de această dată nu au avut succes.

Situaţia este cu atât mai nefavorabilă proprietarilor cu cât conacul a fost călcat de hoţi de mai multe ori. Unii au furat ţevile din pereţi, alţii au luat sobele de teracotă, unii au plecat cu parchetul, iar alţii au smuls gresia. Toţi au lăsat în urma lor un dezastru, care poate fi înlăturat doar cu foarte mulţi bani. Acum, fosta casă boierească adăposteşte câteva capre şi un berbec.

Adauga comentariu