Nelu Tătaru despre instituția pe care o conducea Silvia Boliacu când a luat naștere focarul de infecție de la Suceava: „Atunci nu exista Direcție de Sănătate Publică”

Astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a venit la Suceava pentru a vedea care este situația privind coronavirusul și pentru a fi prezent la retragerea cadrelor medicale ce s-au aflat la conducerea Spitalului Județean.

Cu această ocazie, ministrul a fost întrebat dacă știe cum a ajuns coronavirusul să prindă rădăcini în Suceava și cine a fost pacientul zero. Așadar, în urma acestei întrebări Nelu Tătaru a mărturisit că pe data de 24 martie 2020, când a venit la Suceava pentru a vedea ce se petrece în Spitalul Județean, Direcția de Sănătate Publică, condusă atunci de Silvia Boliacu, era complet depășită de situație.

„Noi avem în acest moment o anchetă epidemiologică pe care am preluat-o la un anumit moment. Gândiți-vă că n-a existat anchetă epidemiologică pe 24 martie, când veneam aici. Gândiți-vă că atunci nu exista Direcție de Sănătate Publică. Era un director al DSP-ului care pierduse totul de sub control, angajații nu mai erau la serviciu, medicii erau infectați, mulți autoizolați ori plecaseră efectiv. A trebuit să o aducem pe doamna doctor Trifan de la Iași să reconstruim Direcția de Sănătate Publică, să reluăm niște anchete epidemiologice. Ancheta epidemiologică a fost cheia la ce s-a întâmplat aici. Nerespectând o anchetă epidemiologică s-a pierdut șirul”, a declarat Nelu Tătaru.

Cu privire la care ar fi putut fi pacientul zero, cel care a adus coronavirusul în Suceava, Nelu Tătaru a spus că: „Aștept un raport că în acest moment mă interesează. Gândiți-vă că nu a început un focar în toată Suceava. Au început focare mici, un focar în spital, un focar în populație. Gândiți-vă cum au fost infectați cei care sunt în Consiliul Județean, cei care au fost în Primării. Deci focare au fost peste tot. Punctul comun, prezentat oarecum de ancheta de aici, rămâne să-l verificăm. De altfel aș fi preferat să nu mă pronunț, existând și o anchetă penală în derulare, chiar dacă este in rem în acest moment.”

Adauga comentariu