Nelu Tătaru după un an de la primul caz COVID descoperit în România: „Și acum aud strigătele bolnavilor din ATI de la Suceava”

În urmă cu un an, pe 26 februarie, România a înregistrat primul caz pozitiv de COVID. Cea mai lungă perioadă din acest an, ministru al sănătății a fost Nelu Tătaru. El explică pentru Libertatea care au fost cele mai grele momente ale pandemiei, dar spune și de ce e momentul schimbării în Sănătate.

„Cred că dacă ratăm acest moment nu se va schimba nimic în următorii zece ani. Acum s-a produs declicul. Acum avem sprijinul populației”, a spus Nelu Tătăru.

Pe 16 martie 2020, ziua când a fost decretată starea de urgență, erau confirmate în total 158 de persoane infectate cu noul coronavirus. Valul pandemic a fost dublat repede de cel al demisiilor și pensionărilor din rândul cadrelor medicale. 

Pe 25 martie, ministrul sănătății Victor Costache și-a dat demisia, fiind înlocuit imediat cu secretarul de stat Nelu Tătaru, care a și depus jurământul la Palatul Cotroceni a doua zi. 

„La Suceava am auzit pentru prima dată strigătele pacienților COVID aflați la ATI”

– Cum a fost la Suceava?

– Am avut și noi o Lombardie, din păcate. Oameni din jurul meu mi-au spus că nu ar trebui să mă duc la Suceava, că risc să mă infectez. Nici nu i-am băgat în seamă. Când am ajuns la Spitalul Județean Suceava nu mai exista acolo niciun sistem medical. Am găsit doar șase medici disperați. 

– Cine a avut inițiativa aducerii unei conduceri militare acolo?

– Înainte de a pleca am vorbit cu premierul Orban și i-am spus că e nevoie de militărie la Suceava. El mi-a răspuns foarte serios că pot apela la armată dacă vreau și a luat legătura imediat cu ministrul Ciucă. Așa am plecat acolo împreună cu medicul-militar Ionel Oprea. Și acum mă amuz când îmi aduc aminte că generalul mi-a spus la plecare că are planul pregătit, că misiunea va fi îndeplinită imediat… L-am lăsat la conducerea spitalului și a avut nevoie de două luni ca să-l pună pe linia de plutire…

În primele zile, generalul Oprea mă suna mereu și-mi spunea că doctorilor nu le place disciplina, că asistentele nu respectă regulile… A făcut o treabă excelentă acolo. Dar la Suceava am avut primul contact cu o secție de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID. Și acum aud strigătele bolnavilor din ATI de la Suceava. Am în urechi zgomotul…

– Despre ce zgomot vorbiți?!

– Boala COVID în formele severe este o boală dureroasă. Atunci am aflat și eu acest lucru. Când am fost să vizitez secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Suceava am auzit țipetele pacienților de la Terapie Intensivă. Boala provoacă dureri pulmonare, dar are și o componentă de afectare psihică… Secțiile ATI pentru COVID sunt un calvar și prin sunetul de acolo.

„Am simțit adrenalina în fiecare zi”

– Regretați ceva după cele 9 luni petrecute ca ministru al sănătății?

– Faptul că ziua nu avea mai multe ore. Am avut o putere de muncă extraordinară și cred că adrenalina m-a ajutat să nu simt oboseala. Mă trezeam la 4.30 dimineața și abia așteptam să încep treaba la minister, unde ajungeam înainte de ora 7. Ajungeam acasă după ora 23.00. În fiecare dimineața am simțit adrenalina.

– Cum ați colaborat cu oamenii din minister?

– De la început le-am spus că la mine în birou nu intră oricine, oricând cu hârtii la semnat. Fiecare angajat are un șef, iar șeful lui un șef. La mine au intrat de regulă doar cinci oameni. Atât. Nu am vrut să fiu blocat în minister de hârtii și de discuții fără sfârșit. Și, la fel, mi-am propus să fiu un ministru transparent. Când era o licitație suspectă, documentele ajungeau imediat la DNA. 

Lozinca mea ca ministru a fost următoarea: Mai bine să mă trezească pacienții la 5 dimineața, decât mascații.

sursa foto: www.svnews.ro

sursa material: libertatea.ro

Adauga comentariu