„Ninja” din Rădăuți, devenit activist de mediu după eliberarea din închisoare, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că s-a oprit cu mașina într-un gard fără a avea permis de conducere. Alți patru amici au fost condamnați în același dosar

Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe Tiberius Gheorghe Octavian Vatamaniuc la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”instigare la participație improprie la fals intelectual”.

Bogdan Constantin Serafimovici este condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „participație improprie la fals intelectual”, „mărturie mincinoasă”, „violare de domiciliu”, „amenințare” și „distrugere”.

Florin Ţugui, Vasile Cîrstean și Ionel Baranovschi sunt condamnați la câte nouă luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „mărturia mincinoasă”. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani și șase luni. Pe durata termenului de supraveghere inculpații vor trebui să presteze, fiecare în parte, o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Tiberius Gheorghe Octavian Vatamaniuc (40 de ani - la acea vreme), din comuna Sucevița, pentru comiterea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „instigare la participație improprie la fals intelectual”, Bogdan Constantin Serafimovici (31 de ani - la acea vreme), din comuna Sucevița, pentru „participație improprie la fals intelectual” și „mărturie mincinoasă”, Florin Țugui zis „Khempes” (36 de ani - la acea vreme), din municipiul Rădăuți, pentru „mărturie mincinoasă”, Vasile Cîrstean zis Bilgher (44 de ani - la acea vreme), din municipiul Rădăuți, pentru „mărturie mincinoasă” și Ionel Baranovschi (31 de ani - la acea vreme), tot pentru mărturie mincinoasă.

În dimineața zilei de 20 iunie 2020, pe la ora 04.00, Tiberius Vatamaniuc a condus un autoturism Audi A4 pe DC 47, pe drumul denumit popular „Remezău”, de pe raza comunei Vicovu de Jos. La un moment dat, într-o curbă la stânga, acesta a pierdut controlul asupra volanului și a intrat în gardul unei gospodării. În urma impactului a rezultat distrugerea mașinii și a gardului.

După producerea accidentului, Vatamaniuc a demontat plăcuțele de înmatriculare și a plecat de la fața locului cu mașina condusă de Ionel Baranovschi. În tot acest timp, bărbatul din Sucevița a reușit să-l convingă pe Serafimovici să se deplaseze la fața locului și să spună că el este autorul accidentului.

Astfel, în cursul zilei de 20 iunie 2020, pe la ora 14.00, Bogdan Constantin Serafimovici s-a deplasat la Secția de Poliție Gălănești, unde a declarat că el a fost implicat în accidentul produs pe raza comunei Vicovu de Jos și că dorește să-i fie eliberată o autorizațție de reparație pentru mașină.

În acest condiții, polițiștii au întocmit un proces verbal de constatare a contravenției și au emis autorizația de reparație pentru autoturism. Inculpatul Florin Țugui i-a explicat lui Vatamaniuc faptul că mașina nu mai poate fi reparată și că va trebui dusă la un centru de dezmembrări. De asemenea, Țugui a încercat să discute cu proprietarul gospodăriei a cărui gard a fost distrus, însă bărbatul nu a dorit să încheie o înțelegere decât dacă la fața locului vine Tiberius Vatamaniuc.

Acesta din urmă le-a cerut lui Serafimovici și unui alt martor să se deplaseze la Vicovu de Jos pentru a ridica mașina distrusă și pentru a plăti daunele produse la gard. Tiberius Vatamaniuc i-a explicat lui Serafimovici ce să le spună polițiștilor, iar în cazul în care oamenii legii vor întreba de el, să le precizeze că se afla și el în autoturism.

Polițiștii au ridicat probe ADN de pe volan, schimbător de viteze și airbag, ocazie cu care au descoperit că acestea îi aparțin lui Tiberius Vatamaniuc.

Ulterior, oamenii legii i-au audiat în calitate de martori pe Florin Țugui, Ionel Baranovschi și Vasile Cîrstean, care au declarat că nu știu dacă Tiberius Vatamaniuc a produs accidentul de la Vicovu de Jos, deși știau cum s-a produs evenimentul rutier.  

În aceste condiții, la data de 29 iunie 2020, inculpații Vatamaniuc, Baranovschi, Cîrstean și Țugui au fost reținuți pentru 24 de ore.

În momentul producerii accidentului, Vatamaniuc avea permisul anulat, decizie luată de Judecătoria Rădăuți la data de 23 decembrie 2019.  

La data de 28 iulie 2020, Vasile Țugui a revenit asupra declarației date în fața anchetatorilor, explicându-le acestora tot ce știe despre incidentul în care a fost implicat Tiberius Vatamaniuc.

Cine sunt inculpații din acest dosar?

Tiberius Gheorghe Octavian Vatamaniuc a fost condamnat pentru mai multe fapte. În primăvara anului 2013, el a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru tentativă de omor. Individul a fost eliberat condiționat la data de 23 mai 2017, rămânând cu 713 de zile închisoare neexecutate. Un an mai târziu, Vatamaniuc s-a mai pricopsit cu un an și patru luni de închisoare pentru infracțiuni la regimul rutier și ultraj.

Bogdan Constantin Serafimovici a fost condamnat în primăvara anului 2019 la un an de închisoare cu suspendare pentru violare de domiciliu, având un termen de încercare de doi ani și șase luni.

Ionel Baranovschi, Vasile Cîrstean – „Bilgher” și Florin Țugui – „Khempes” sunt de asemenea cunoscuți cu antecedente penale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Rădăuți.

Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Adauga comentariu