Numărul plângerilor privind agresiunile în familie a scăzut considerabil pe perioada pandemiei de coronavirus

Statisticile arată că numărul violențelor intrafamiliale a scăzut în județul Suceava, odată cu apariția coronavirusului și cu decretarea stării de urgență în România.

În luna ianuarie (31 de zile) a acestui an, IPJ Suceava a înregistrat 168 de cazuri de violență intrafamilială. Din cele 168 de dosare penale, 116 au fost întocmite pentru comiterea infracțiunii de „lovire sau alte violențe”. Restul de 52 de dosare penale au fost întocmite pentru săvârșirea infracțiunilor de „amenințare” sau „abandon de familie”. În această perioadă, polițiștii au emis 21 de ordine de protecție provizorii.

În luna februarie (29 de zile) a acestui an s-au înregistrat 126 de cazuri de violență intrafamilială. Din cele 126 de dosare penale, 76 au fost întocmite pentru comiterea infracțiunii de „lovire sau alte violențe”, iar restul de 50 pentru alte infracțiuni. În această perioadă, polițișiti au emis 19 ordine de protecție provizorii.

În luna martie (31 de zile) a acestui an s-au înregistrat 112 cazuri de violență intrafamilială. Din cele 112 de dosare penale, 70 au fost întocmite pentru comiterea infracțiunii de „lovire sau alte violențe”, iar restul de 42 pentru alte infracțiuni. În această perioadă, polițiștii au emis 10 ordine de protecție provizorii. Amintim faptul că România se află în stare de urgență din data de 16 martie 2020, iar, în județul Suceava primul caz de coronavirus a fost confirmat la data de 4 martie 2020. Pe urmă, ușor, ușor, s-au mai înregistrat și alte cazuri de coronavirus în Spitalul Județean Suceava și astfel unitatea spitalicească s-a transformat într-un focar de infecție. În prezent, în mai toate spitalele din județ a fost confirmat cel puțin un caz de coronavirus.

Deși, conform cifrelor pare că sucevenii se înțeleg mai bine de când sunt rugați să petreacă mai mult timp în casă cu familia, adevărul ar putea să nu fie altul.

Este foarte probabil ca, frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, să le determine pe victimele agresiunilor în familie să nu anunțe autoritățile. Se știe că, după ce o persoană anunță organele legii despre faptul că a fost agresată fizic, i se recomandă să își scoată un certificat medico-legal. Pentru a dobândi respectivul certificat, partea vătămată trebuie să se deplaseze ori la spital, ori la policlinică. Astfel, de frica coronavirusului victimele agresiunilor ar prefera să tacă și să îndure chinul de acasă.

O scădere se poate observa și la numărul ordinelor de protecție provizorii emise în luna martie. După cum se știe, de foarte multe ori victimele violenței intrafamilială îi iartă pe agresori din iubire, de dragul copiilor sau din alte motive. Iertându-i pe agresori, părțile vătămate refuză emiterea ordinelor de protecție provizorii care îi obligă pe bătăuși să păstreze o anumită distanță față de victimă și de locuința acesteia. Nu este exclusă posibilitatea ca frica infectării cu coronavirus să le determine pe persoanele agresate fizic să accepte să împartă în continuare același acoperiș cu agresorul, de dragul sănătății lor și a celor din jur.

Adauga comentariu